Det norske rentemarkedet har falt kraftig denne uken, og nå priser markedet inn et fullt rentekutt fra Norges Bank i september.

Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank, tror likevel ikke Norges Bank kommer til å gjennomføre en snuoperasjon slik den amerikanske sentralbanken har gjort.

– Det skal mye til for at Norges Bank kutter rentene, sier han.

Likevel er det en mulighet for at bankene setter ned renten på fastrentelån.

Fastrente kan bli billigere

Selv om styringsrenten til Norges Bank legger føringen for hvilke boliglånsrenter bankene tilbyr sine kunder, er det markedsrentene som er avgjørende.

Når bankene tilbyr fastrentelån, sikrer de lånet opp mot lange statsrenter. Når de lange statsrentene faller, kan bankene følge opp med å senke fastrentene.

Da statsrentene falt i januar, også da som følge av koronaviruset, valgte både Storebrand, DNB og Nordea å sette ned fastrentene. Derfor er det mulig at de også vil gjøre det etter den tiårige fastrenten falt med 0,20 prosentpoeng denne uken.

Priset inn tre rentekutt i USA

Martinsen forklarer at det norske rentemarkedet i stor grad følger bevegelsene i det internasjonale rentemarkedet. Amerikanske statsrenter har falt uvanlig mye den siste uken, noe som gjør at det nå er priset inn tre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken i år.

Fredag gikk sentralbanksjef Jerome Powell ut og sa at de står klare til å gjøre det som trengs.

– Nå spekuleres det til og med i at det kan komme rentekutt før rentemøtet i mars, sier Martinsen.

Sist børsene falt kraftig var på slutten av 2018. Etter et massivt press gikk Powell ut og signaliserte rentekutt, til tross for at amerikansk økonomi fremdeles gikk så det suste. Det bidro til at børsene hentet seg inn og steg rundt 30 prosent i 2019.

Fed mer opptatt av markedene

Også denne gangen er det mange som roper på at Federal Reserve (Fed) må redde markedene.

– Fed er veldig mye mer oppmerksom på finansmarkedene enn Norges Bank. Det har egentlig Norges Bank aldri vært. I august i fjor falt rentene i Norge med nesten 20 basispunkter, men det så Norges Bank rett igjennom, sier Martinsen.

Senioranalytikeren mener kinesisk økonomi først og fremst rammes av et sjokk på tilbudssiden.

– Det som skjer nå er ikke at bedrifter går konkurs. Det som skjer er en ønsket nedstengning. I en sånn situasjon er det bare å skru på bryteren igjen, så er mye av produksjonen tilbake, sier Martinsen.

Fordi det ikke er noe galt med etterspørselen fra husholdningene, mener han derfor at det ikke vil hjelpe med et rentekutt fra Norges Bank.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, mener det er for tidlig med rentekutt i Norge.
Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, mener det er for tidlig med rentekutt i Norge. (Foto: Fartein Rudjord)

For tidlig

Martinsen er ikke den eneste som ikke tror på rentekutt fra Norges Bank. Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, sa til DN på fredag at hun ikke tror på rentekutt enda.

– Det er for tidlig å tro på rentekutt, men jeg tror kommunikasjonen til Norges Bank vil bli noe endret på rentemøtet i mars, sier Due-Andresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.