Tirsdag kveld falt renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner til under 1,32 prosent, og var dermed en stund under bunnrekorden fra juli 2016.
Ifølge renteanalytiker Ingvild borgen Gjerde i DNB Markets er det frykten for koronaviruset som står bak rentefallet de siste dagene.
– Rentefallet kommer som en kombinasjon av at børsene faller, frykten råder og at investorene søker seg til trygge havner. Da er amerikanske statsobligasjoner den ultimate trygge havnen, sier Gjerde.
Da den forrige bunnrekorden ble satt var styringsrenten i USA 1,25 prosentpoeng lavere enn den er i dag.
Pustepause på børsene
Mandag ble en dramatisk dag både i rente- og aksjemarkedet, og Oslo Børs falt over fire prosent, det kraftigste børsfallet siden februar 2016.
Tirsdag fortsetter nedsalget i aksjer. Oslo Børs falt 0,38 prosent, og børsene faller kraftig i USA tirsdag kveld.
Samtidig fortsetter investorene å søke trygghet i amerikanske statsobligasjoner, og amerikanske tiårsrenter faller.
Strømmer til trygge havner
Amerikanske statsrenter har falt kraftig siden koronaviruset brøt ut i Hubei-provinsen i Kina i midten av januar. Usikre investorer har strømmet til trygge havner som gull, amerikanske statsobligasjoner og dollar. Det har sendt prisen på statsobligasjoner opp, og renten ned.
Ifølge Gjerde henger rentefallet også sammen med hva markedet tror den amerikanske sentralbanken (Fed) kommer til å gjøre.
– Dette er også er resultat av at investorene begynner å prise inn at Fed skal kutte styringsrenten som følge av at koronaviruset kan få en dempende effekt på amerikansk økonomi, sier analytikeren.
«Prises inn to kutt»
Ved inngangen til året var det priset inn høy sannsynlighet for ett rentekutt i år.
– Nå er det priset inn full sannsynlighet for over to kutt i år, så dette er noe som har skjedd i løpet av den siste måneden, sier Gjerde.
Tidligere styremedlem i Federal Reserve, Narayana Kocherlakota, tok mandag til orde for at Fed burde kutte styringsrenten på neste rentemøtet i mars, helst med 0,5 prosentpoeng.
– Det å kutte renten mye og raskt er noe flere sentralbankfolk har snakket om det siste året. Tanken er at fordi renten er så lav, har man mindre ammunisjon å kontre negative sjokk med, og at man derfor heller burde gå raskt til verks med å kutte mye med en gang, forklarer Gjerde.
– Er det sannsynlig med et dobbelt rentekutt i mars?
– Nei, vi tror det er ganske usannsynlig.
Venter lave renter i lang tid
DNB Markets tror faktisk ikke at sentralbanken i USA kommer til å kutte renten i år i det hele tatt, men dette er basert på et anslag om at det skal gå ganske bra med amerikansk økonomi – et anslag som ble laget før koronaviruset var en realitet.
– Vi har ikke tatt hensyn til koronaviruset når vi laget disse anslagene, men foreløpig er det vanskelig å se at viruset skal gi de store konsekvensene for amerikansk økonomi, sier Gjerde.
– At den amerikanske tiårsrenten nå er på nær det rekordlave nivået fra 2016, før Fed for alvor hadde begynt å sette opp renten, hva sier det?
– Det sier mest om at markedet nå venter at sentralbanken både i USA og andre steder i verden kommer til å holde rentene lave i lang tid fremover. Vi har hatt en lang økonomisk oppgangsperiode uten at inflasjonen har kommet opp, og det ser vi at sentralbanken ikke er helt komfortabel med. Selv om det går bedre med økonomien, får de ikke opp inflasjonen. Det har bevist hvor vanskelig det er for sentralbanken å heve renten, sier Gjerde.
Flukten mot trygge havner ser ut til å ta en liten pause tirsdag. Statsrenter er noe opp igjen, selv om gullprisen fortsetter å stige. Børsene stiger noe etter en svært dramatisk start på uken.
Dane Cekov, analytiker i Nordea Markets, skriver følgende om markedsbevegelsene på mandag:
– Nye smittetilfeller i Japan, Sør-Korea og Italia førte til en bred flukt mot trygge havner, som statsobligasjoner og gull. I løpet av det siste døgnet har derfor lange renter kommet kraftig ned.
Amerikanske statsobligasjoner med 30 års løpetid falt til 1,85 prosent, som er det laveste nivået noensinne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.