De viktigste tallene fra revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem klokken 08.00 tirsdag morgen, noen timer før selve budsjettet ble kjent.

Regjeringen foreslår å bruke 419,6 milliarder kroner over statsbudsjettet for 2020. Dette tilsvarer 4,2 prosent av Oljefondet, og er en økning på 174,4 milliarder fra i fjor.

Handlingsregelen åpner for at det over tid kan brukes tre prosent av fondet hvert år, men åpner for at regjeringen kan overstige dette i krisetider.

Selve det reviderte nasjonalbudsjettet blir lagt frem klokken 10.45.

Kommer til å øke mer

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets viser til at oljepengebruken har økt betydelig siden i fjor høst, men at det ikke stopper her.

– Den kommer til å øke ytterligere fremover også. Alt blir ikke lagt frem i dag. Oljepengebruken kunne ikke økt så mye mer, det er begrenset hvor fort det går an å bruke penger, sier Haugland.

Oljepengebruken oppgis som det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet. Dette tallet er justert for om det går bra eller dårlig i norsk økonomi, mens det reelle tallet for oljepengebruken i år er på 479,6 milliarder kroner.

Verste nedtur siden krigen

Finansdepartementet anslår at norsk økonomi vil gå tilbake med 4,0 prosent i år, noe som i så fall vil bli den verste nedturen siden krigen. Departementet spår en arbeidsledighet på 5,9 prosent, noe som vil være det høyeste nivået på 75 år.

Budsjettimpulsen, som forteller om budsjetter bidrar til å gi gass eller bremse økonomien, anslås til 5,1 prosent.

«Det er betydelig høyere enn da budsjettet ble lagt frem i fjor høst (-0,2 prosent). For å begrense skadevirkningene av virusutbruddet for norsk økonomi er det satt inn svært omfattende økonomiske tiltak i flere omganger», heter det i pressemeldingen.

Regjeringen har klart å få ned oljepengebruken de siste to årene, dersom man justerer for prisvekst, men nå tror ekspertene at uttakene fra Oljefondet vil bli svært høye i flere år fremover.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.