Torsdag forrige uke skjedde det store ting i valutamarkedet. Kronen svekket seg kraftig og slo en 35 år gammel rekord. Etter en svekkelse på 58 øre kostet dollaren plutselig 10,20 kroner. Kronen har aldri svekket seg så mye på en dag i moderne tid.

Dermed var den forrige bunnrekorden fra 1985 slått.

Etter en styrkelse fredag svekker kronen seg på nytt mandag morgen. Rundt klokken 14.30 kostet en dollar 10,39 kroner og en euro kostet 11,57 kroner. Kronen har aldri vært svakere.

Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, mener stemningen i finansmarkedene er den desidert viktigste driveren bak kronekursen nå.

– Det er en kraftig reaksjon i finansmarkedene nå etter at Fed fyrte av sin bazooka i går. Det er den viktigste grunnen til at kronen svekker seg, sier hun.

Hør Fed-sjefens historiske avgjørelse
Sentralbanksjef Jerome Powell er blitt kraftig kritisert for ikke å ha gjort nok i møtet med koronakrisen. Her forteller han at renten kuttes til null.
00:35
Publisert:

Fed er kallenavnet på den amerikanske sentralbanken, som søndag kveld kuttet renten med et helt prosentpoeng. Det er fire ganger så kraftig som et vanlig rentekutt.

Kan bety økte kronekjøp

Et oljeprisfall på over ti prosent er heller ikke noe som hjelper kronekursen. Spotprisen på et fat nordsjøolje faller mandag formiddag til 31,18 dollar, det laveste nivået siden 2016.

Oljeprisen og kronekursen henger tett sammen, fordi en lavere oljepris betyr lavere fart i norsk økonomi, og dermed på sikt lavere rente.

Når investorene blir mer usikre, er dette også dårlig nytt for en liten valuta som kronen. I usikre tider foretrekker investorene heller store og trygge valutaer som dollar.

– Som vi har vært inne på før, dette er en dobbel smell for kronekursen, sier sjefstrategen, og legger til:

– At det ventes kraftige rentekutt fra Norges Bank er ikke nødvendigvis noe som støtter kronekursen heller.

Likevel mener hun at rentekuttene fra Norges Bank og krisetiltakene fra norske myndigheter har mindre å si på kort sikt.

– Den finanspolitiske responsen vil ha en viss effekt på kronekursen på lengre sikt. Hvis regjeringen øker oljepengebruken kraftig i løpet av våren, er dette penger som må veksles om til kroner, sier Blomgren Dalstø.

I så fall vil det bety at Norges Bank må øke sine kronekjøp, i og med at det er sentralbanken som veksler kroner på vegne av Finansdepartementet.

«Ekstreme bevegelser»

Akkurat nå mener sjefstrategen at det i hovedsak er kortsiktig spekulasjon som driver kronekursen ned.

– Er det noen grenser for hvor mye kronen kan svekke seg?

– God spørsmål. Akkurat nå har vi ekstreme bevegelser i kronekursen som vi sjelden ser. Et sted går grensen. Før eller siden blir nivået så svakt at det trigger kjøp i kronen, men det er potensial for at kronen kan svekke seg enda mer, sier hun.

Blomgren Daltstø mener neste rentekutt fra Norges Bank kan komme nær sagt når som helst, men hun tror i hvert fall at sentralbanken vil halvere dagens styringsrente på én prosent innen sommeren.

– For norsk økonomi er dette en kjempealvorlig situasjon. Først og fremst likviditetsmessig for bedriftene, men det er også knyttet stor usikkerhet til husholdningene, ikke minst fordi vi kommer til å se et kraftig hopp i antall permitteringer. Hvis man lykkes å begrense smittespredningen, burde dette ha en kortvarig effekt på økonomien. Det er likevel avgjørende hvilke krisetiltak vi får, slik at næringslivet klarer å overleve og at folk flest klarer å beholde jobben. Det vil være helt avgjørende for hvilken innhenting vi kan vente oss når tiltakene heves, sier Blomgren Dalstø.

Også Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, mener vi må vente oss kraftige svingninger i kronekursen fremover som følge av markedsuro og oljeprisfall. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.