Søndag advarte den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell om at økonomien kan bruke over et år på å komme seg etter sjokket fra koronakrisen.

– Det kommer til å ta tid for oss å komme tilbake. Økonomien vil hente seg inn igjen. Det kan ta tid. Det kan vare helt til slutten av neste år. Vi vet virkelig ikke, sa Powell i et sjeldent tv-intervju på CBS New's populære program kalt «60 minutes».

Fed-sjefen sa at det er rimelig å vente at arbeidsledighetsraten vil fortsette å stige gjennom juni, før den begynner å komme ned igjen når bedrifter åpner opp.

Powell venter at økonomien vil vokse igjen i tredje kvartal, men samtidig advarer han om at det er en rekke virksomheter som vil slite i lang tid.

«Dystert bilde»

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management, mener Powell ikke ser for seg en V-formet rekyl.

– Han tegner et ganske dystert bilde av økonomien i de siste talene sine, sier Bruce.

Powell kom ikke med noen nye signaler på søndag, men utbroderte i større grad enn vanlig hva han ser for seg vil skje fremover.

Sentralbanksjefen forklarte blant annet at han mener ulempene med negative renter er større enn fordelene.

– Jeg oppfatter ham slik at vi trenger mer finanspolitisk stimulans nå, det er ikke all verden pengepolitikken kan gjøre, sier Bruce.

God stemning på børsene

Gullprisen stiger 1,1 prosent mandag morgen, noe som kan være et uttrykk for at mange er mer nervøse og ønsker å sikre pengene sine i trygge havner. Samtidig stiger børsene i Europa, og fremtidsindeksene peker mot børsoppgang i USA.

– Det er en positiv stemning i markedene. Jeg tror ikke de har tatt det Powell sier så voldsomt inn over seg. Det kan godt hende at markedene tolker dette som at det vil komme mer økonomiske stimulanser, sier Bruce.

– Hva tenker du om at gullprisen har steget den siste uken?

– Gullprisen er vanskelig å forholde seg til. Det er bedre å se på aksjemarkedene, sier han.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Wealt Management mener aksjemarkedet er mer sårbart nå, men anbefaler likevel normalvekt i aksjer.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Wealt Management mener aksjemarkedet er mer sårbart nå, men anbefaler likevel normalvekt i aksjer. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Ny bølge i Sør-Korea

Bruce mener det er to ting som kommer til å drive markedene fremover.

– Nå åpner samfunnene opp ganske mye flere steder i verden. Det kan komme en ny smittebølge og nye innstramninger, sier Bruce, som mener frykten for dette har økt den siste uken.

Både Sør-Korea og Kina har antall nye smittetilfeller økt markant den siste uken, selv om tallene fremdeles er på beskjedne nivåer. I Sør-Korea har det blitt rapportert om over 30 nye smittede om dagen, men det ser ut som landet allerede har fått utbruddet under kontroll, mener Bruce.

I tillegg tror han de økonomiske nøkkeltallene kommer til å spille en større rolle igjen, selv om PMI-indeksene fra eurosonen denne uken kommer til å bli vanskelig å tolke. Til tross for at Bruce mener sårbarheten i aksjemarkedet har økt etter den kraftige oppgangen siden slutten av mars, anbefaler han normalvekt i aksjer.

– På lengre sikt tror jeg det er greit med normalvekting i aksjer. Det er vanskelig å treffe bunner og topper nå, sier han.

Ny regler rammer Kina

Kelly Chen, makroøkonom i DNB Markets, noterer seg i sin morgenrapport at børsene fortsetter å stige til tross for elendige nøkkeltall.

– Samtidig hoppet gullprisene opp til rekordhøye nivåer, etter at Powell i et intervju påpekte at den økonomiske innhentingen vil kunne ta tid, muligens helt ut 2021, skriver hun.

Noe annet som kan bli viktig for markedene fremover, er forholdet mellom USA og Kina, som har surnet betraktelig. Fredag forrige uke annonserte Det amerikanske handelsdepartementet et nytt regelverk rettet mot Huawei og deres underleverandører.

– Konsekvensene vil kunne ramme selskapet Huawei hardt, men også ha betydning for Kina. Huawei er en viktig del av Kinas satsing på «fremtidens infrastruktur», og halvlederbrikkene er grunnleggende for den nye industrien som skal bygges opp med 5G nettet, skriver Chen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.