Kronen har styrket seg litt den siste uken, i takt med at markedet er blitt mer optimistisk til at effekten av koronaviruset blir kortvarig.

Fredag morgen er pessimismen tilbake, og kronen svekker seg brått.

– Vi har en «risk off» på starten av dagen. Det er negativ utvikling i markedene, og oljeprisen er ned marginalt. Da pleier kronen å svekke seg, sier Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB.

Kronen svekker seg fem-seks øre mot både euro og dollar fredag morgen. Klokken 09.00 kostet dollaren over 9,36 kroner. Så dyr har ikke den amerikanske valutaen vært siden 2001.

«Risk off»

Når Blomgren Dalstø sier «risk off», så betyr det at investorene blir mer nervøse og er mindre lysten på å ta risiko. Det betyr gjerne at mange selger seg ut av risikable investeringer som aksjer, og i stedet kjøper trygge investeringer som statsobligasjoner eller gull.

Derfor begynte børsene å falle i USA torsdag kveld, og fredag morgen er det børsnedgang både i Asia og i Europa.

Gullprisen fortsetter oppover og er på sitt høyeste nivå på syv år, mens kursen på statsobligasjoner stiger, og rentene faller. Amerikanske tiårsrenter er ned over to prosent fredag til 1,48 prosent, vet laveste nivået siden august i fjor.

For valutamarkedet betyr en «risk off» at pengene strømmer ut av små og risikable valutaer som den norske, og inn i trygge havner som dollar og yen.

– Dette handler om koronaviruset, sier Blomgren Dalstø.

Mindre vekt på det fundamentale

Det har ikke kommet noen norske nøkkeltall fredag morgen som kan stå bak kronesvekkelsen, og valutamarkedet reagerte heller ikke særlig på de nye anslagene for oljeinvesteringer som kom torsdag morgen.

– Generelt legger valutamarkedet mindre vekt på fundamentale forhold nå. Det gjelder ikke bare i Norge, men over hele verden. Slik har det vært det siste året. Vi har hatt bra utvikling i norsk økonomi og en sentralbank som har gått mot strømmen og satt opp renten. Likevel har kronen svekket seg, sier sjefstrategen.

– Dollaren er nå på sitt dyreste siden 2001. Hva sier det deg?

– Det reflekterer at kronen er svak, men også at dollaren er veldig sterk. Den brede dollarindeksen er på historisk høye nivåer.

Utviklingen mot euro har vært litt bedre for kronen de siste dagene. Onsdag denne uken stanget EURNOK mot titallet, men da kronen ikke falt til under ti kroner mot euroen, gikk det andre veien i stedet.

– Siden da har kronen svekket seg, sier Blomgren Dalstø.

Spår styrkelse

Sjefstrategen mener det er ekstra vanskelig å si noe om fremtidig utvikling for kronekursen, fordi det er svært usikkert hvor lenge koronaviruset vil prege markedene.

– Det er vanskelig å si hvor store de makroøkonomiske effektene av koronaviruset vi bli. Valutamarkedet legger stor vekt på dette. Om vi legger til grunn at viruset kommer under kontroll i første kvartal, tror vi på et relativt bra år for global økonomi.

Dette er fremdeles hovedscenarioet til SEB, og derfor tror de kronen vil styrke seg til 9,85 mot euro og til 9,87 mot dollar mot slutten av året.

– Dersom vi tar feil og koronaviruset ikke kommer under kontroll i første kvartal, kan kronen svekke seg enda mer, sier sjefstrategen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.