Både analytikere og økonomer er blitt overrasket over hvor mye kronen har svekket seg siden i sommer. På det verste har kronen vært så svak at én euro har kostet 9,80 kroner.
Nå har den norske valutaen slått tilbake.
Så langt denne uken har kronen styrket seg rundt 1,6 prosent, noe som gjør dette til den beste uken for kronen siden begynnelsen av januar i år.
Valuta- og renteanalytiker i DNB Markets, Ingvild Borgen Gjerde, understreker at kronen fremdeles er svak.
– Det er uvant at kronen styrker seg tre dager på rad, men det er ikke noe å rope hurra for, sier Gjerde.
Torsdag morgen må du ut med rundt 9,60 kroner for én euro, noe som fremdeles må kunne betegnes som et svakt nivå for kronen i et historisk perspektiv.
To gode nyheter startet ballet
Analytikeren forklarer at det er tre ulike forhold som ligger bak kronestyrkelsen.
– Det hele startet med høye inflasjonstall kombinert med et regionalt nettverk som var solid, sier Gjerde, og sikter til to viktige nyheter som kom tidligere denne uken.
Mandag kom SSB med ny statistikk for prisstigningen i august, og denne var langt høyere enn noen hadde ventet.
Takket være høy strømpris skjøt prisstigningen i været til 3,4 prosent. Enda viktigere var det at selv når SSB justerte for strømprisene, så var prisstigningen på 1,9 prosent. Det er dette målet som Norges Bank styrer etter når de skal sette styringsrenten, og derfor kan den økte prisstigningen tale for flere renteøkninger.
I tillegg kom Norges Bank med sin undersøkelse fra næringslivet, Regionalt nettverk, og som ventet ga denne et solid inntrykk av norsk økonomi.
Peker på tre ting
Samtidig som det har kommet styrketegn fra norsk økonomi, har oljeprisen styrket seg. I et kort øyeblikk onsdag ettermiddag kostet et fat nordsjøolje over 80 dollar fatet.
Økt oljepris har tradisjonelt sett styrket kronen, men denne sammenhengen er blitt svekket det siste året. Ingvil Borgen Gjerde peker på en tredje viktig faktor ligger bak kronestyrkelsen, nemlig at stemningen i det globale markedet, ofte kalt «sentimentet», er blitt bedre.
– Vi har sett før at sterke tall fra norsk økonomi ikke nødvendigvis har styrket kronen fordi risikosentimentet globalt har vært negativt. Denne uken har sentimentet bedret seg, sier analytikeren, som mener at dette, sammen med høyere oljepris og gode nøkkeltall fra norsk økonomi sammen har bidratt til å styrke kronen.
Fremdeles underpriset
Gjerde forklarer at stemningen i de globale markedene er blitt bedre denne uken mye på grunn av at situasjonen har roet seg i de fremvoksende markedene.
– Uro i Tyrkia og Argentina har bidratt til å svekke sentimentet i august, men utviklingen har vært litt bedre i det siste. Det har nok vært veldig viktig, i tillegg til at vi har fått gode nyheter fra Italia og brexitforhandlingene, sier analytikeren, som samtidig påpeker at situasjonen i disse landene ikke er løst.
Til tross for den nylige styrkelsen mener Gjerde at kronen fremdeles er underpriset sammenlignet med fundamentale forhold, og hun tror også at kronen gradvis vil styrke seg fremover.
– Det virker som om investorer har benyttet enhver anledning til å selge kronen, sier analytikeren og henviser til hvor laber interessen har vært for kronen siden i vår, sier hun.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets skrev tidligere denne uken at den kraftige bevegelsen i kronekursen kan være et signal om posisjonering i markedet frem mot den ventede rentehevingen fra Norges Bank torsdag neste uke.
I tillegg trakk analytikeren frem at kronen i mindre grad blir trukket ned av den svenske kronen nå enn før valget i Sverige som var sist søndag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.