Etter et overraskende, men «helt udramatisk», fall i norsk økonomi i april, la Statistisk sentralbyrå torsdag morgen frem det ferske nasjonalregnskapet for mai.

Nok en gang viser tallene fra SSB nedgang i den norske fastlandsøkonomien.

I mai falt norsk økonomi, målt ved brutto nasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge, med 0,2 prosent.

På forhånd ventet SEB en oppgang på 0,4 prosent, mens konsensusestimatet ifølge Bloomberg var en oppgang på 0,5 prosent. DNB Markets' analytikere ventet på sin side en oppgang på 0,6 prosent.

Oddmund Berg i DNB Markets
Oddmund Berg i DNB Markets (Foto: Mikaela Berg)

Veksten i fastlandsaktiviteten ble særlig trukket ned av industrien og varehandelen. På den andre siden bidro fiske, fangst og akvakultur til å dempe nedgangen, skriver SSB i en pressemelding.

– Nedgangen i varehandelen må ses i sammenheng med at husholdningene nå vrir konsumet tilbake fra varer til tjenester, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet Pål Sletten.

Vridd konsum

Oddmund Berg i DNB Markets konstaterer at det for øyeblikket er moderat vekst i økonomien.

– Vi anså fallet i april som et midlertidig fall, men i mai var det ganske negativ utvikling i konsum. Det er særlig husholdninger som bruker mindre penger. Det er et faretegn for konsumutviklingen, sier han.

Ifølge SSB har varekonsumet siden pandemien ligget på et høyere nivå enn tjenestekonsumet.

Men etter gjenåpningen har husholdningene vridd konsumet tilbake til tjenester. Siden februar har tjenestekonsumet igjen vært høyere enn varekonsumet.

Berg sier at det følges nøye med på utviklingen i konsumet, ettersom det preger den overordnede aktiviteten i økonomien.

– Renten har ennå ikke slått inn i folks lommebøker for fullt, men forventningen om høyere renter påvirker. Mest av alt er det trolig økte priser og mindre vareforbruk som har redusert totalt forbruk.

I tillegg til nasjonalregnskapet for mai, kom det også tall for norsk industriproduksjon fra SSB torsdag morgen. Oversikten viste et fall på 2,2 prosent i mai, og en oppgang på 0,6 prosent i tremånedersperioden fra mars til mai.

Berg i DNB Markets påpeker at disse tallene er «volatile av natur»

– I tremånedersperioden mars-mai steg industriproduksjonen med 0,6 prosent, så overordnet sett betyr ikke dagens publiserte tall at vi er på vei inn i en resesjon, sier han.

Trolig en renteheving i august

Torsdagens nasjonalregnskap for mai kommer altså kun uker etter Norges Banks siste rentebeslutning, som kom i slutten av juni.

Skyhøy inflasjon, høy aktivitet i norsk økonomi, og stor knapphet på arbeidskraft gjorde at sentralbanken besluttet å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Det ble den største enkelthevingen på 20 år.

Norges Bank varslet samtidig en kraftig oppjustering av rentebanen, som er sentralbankens prognose for renteutviklingen fremover, og signaliserte i samme slengen at styringsrenten mest sannsynlig vil bli satt ytterligere opp allerede i august.

– Vi mener det er behov for en klart høyere rente i norsk økonomi for å dempe presset og bremse prisveksten, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.