Norsk PMI falt med 0,5 poeng til 58,5 poeng fra september til oktober, fremgår det av DNB og Nimas (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) ferske rapport for oktober.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer, og er et samarbeid mellom DNB og Nima. Utgangspunktet er at tallet 50 markerer skillet mellom økende og fallende aktivitet. Jo nærmere 100, betyr det at desto flere bedrifter melder om økende aktivitet.

I mars i fjor stupte den norske PMI-indeksen til det laveste nivået på elleve år som følge av det innledende koronasjokket. Siden den gang har indeksen hentet seg kraftig inn, selv om det har vært en liten tendens til nedgang etter sommeren i år, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

I september falt PMI-indeksen med 2,5 poeng.

– Vi er fortsatt på et høyt nivå, som indikerer at det er et tydelig flertall av bedriftene som sier de har økende aktivitet.

«Flaskehalser»

I oktober var det delindeksene for sysselsetting og leverandørenes leveringstid som falt mest og nest mest, med fall på henholdsvis 3,3 og 2,9 poeng. I oktober endte de to delindeksene på 53,6 poeng og 83,3 poeng.

Indeksen for leverandørenes leveringstid er for lengst på et høyere enn nivå enn det var før pandemien. En høyere indeks betyr lang leveringstid, og er normalt sett i sammenheng med høy aktivitet. Det kan imidlertid også skyldes leveringsproblemer.

– Delindeksene svinger ofte mer. I september så vi et kraftig fall i ordre, som nå delvis henter seg inn. Et hovedtrekk som er synlig både i Norge og andre land er uansett at prisene på innsatsvarer stiger, sier Aamdal, og viser til en indeks for innkjøpspriser som endte på 88,8 poeng i oktober, opp 0,6 poeng.

– Det tyder på at industrien står overfor flaskehalser når det gjelder tilgangen på innsatsvarer, legger Aamdal til.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

«Aktiviteten har tatt seg opp»

Etter oktober-tallene gjenstår to PMI-rapporter i 2021. Seniorøkonom Aamdal mener det ligger an til samlet indeks som ligger noe over gjennomsnittet de siste årene.

Ved utgangen av fjoråret sto totalindeksen på 53,11 poeng, omtrent akkurat det samme som ved utgangen av 2019.

– Tallene bærer preg av at industrien ble rammet av koronakrisen, men at aktiviteten har tatt seg opp for mange av bedriftene. Til forskjell fra flere andre bransjer kom norsk industri seg relativt bra gjennom pandemien, sier Aamdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.