Samtidig som den kraftige kronesvekkelsen fortsetter, annonserte Norges Bank fredag at den øker de daglige kronekjøpene til 700 millioner kroner. Økningen får valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til å stusse.

– De siste endringene i Norges Banks daglige kronekjøp reiser spørsmålet om Norges Bank griper inn for å motvirke den siste kronesvekkelsen, skriver strategen i en rapport.

Østnor klarer ikke å forstå hvorfor Norges Bank øker kronekjøpene sine nå, og mener at hele ordningen er problematisk.

Kjøper når kronen er svak

Norges Bank har ansvaret for å veksle kroner på vegne av finansdepartementet. Om sentralbanken skal selge eller kjøpe kroner bestemmes av noe som heter petroleumsfondsmekanismen.

– Konsekvensen av denne mekanismen blir ofte at sentralbanken kjøper kronen når den er svak og selger når den er sterk, sier Østnor.

Noe av statens inntekter fra oljesektoren kommer i norske kroner, og noe kommer i utenlandsk valuta. Slik oljeprisen og markedet er nå, er ikke kroneinntektene store nok til å dekke overføringene til statsbudsjettet, og derfor må Norges Bank veksle inntektene i annen valuta om til kroner.

Dette gjøres ved daglige kronekjøp.

Sammenlignbart med Kina

Når oljeprisen er høy, er inntektene fra oljesektoren høye. Da er ofte kronen sterk. Det er i en slik situasjon at Norges Bank må selge kroner. For utenforstående kan det se ut som Norges Bank forsøker å svekke kronekursen.

Nå som oljeprisen er lav, må Norges Bank kjøpe kroner. Dermed kan det se ut som sentralbanken forsøker å styrke kronen.

– Over tid er dette veldig sammenlignbart med det som valutakursregimer forsøker å gjøre, sier Østnor, og nevner Kina, Singapore og Danmark som eksempler.

– Det er ikke dette som er meningen. Jeg er den første til å si at dette ikke er et pengepolitisk virkemiddel, men konsekvensen er at det blir sammenlignbart med det man ville sett i et valutakursregime, fortsetter Østnor.

Finner ikke forklaring

Saken blir ikke noe bedre av at det ofte er vanskelig å forklare endringene i kronekjøpene, ifølge Østnor. Denne sommeren har kronekjøpene økt fra 500 til 700 milliarder.

– Jeg har jobbet med dette i mange år, og denne gangen synes jeg det er veldig vrient. Jeg er ikke i nærheten av å kunne forklare økningen, sier Østnor.

Han mener at for dem som ikke kjenner systemet, blir det vanskelig å ha tillit til at sentralbanken endrer kronekjøpene uavhengig av nivået på kronekursen.

Oljeprisfallet de siste månedene kunne ha forklart økningen i kronekjøpene, men dette er blitt motvirket av kronesvekkelsen, ifølge Østnor. Oljeprisen målt i kroner er på rundt 550 kroner fatet, omtrent på samme nivå som i juni. Østnor er heller ikke i stand til å finne andre faktorer som kan forklare at sentralbanken øker kronekjøpene.

Derimot tror ikke Østnor at kronekjøpene til Norges Bank påvirker kronekursen i særlig grad for øyeblikket. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.