Næringslivsledernes tro på fremtidig lønnsomhet i egen bedrift har falt markant, ifølge forventningsundersøkelsen til Norges Bank.

Langt færre tror lønnsomheten vil bedre seg i løpet av de neste 12 månedene, og flere tror på svakere lønnsomhet. Indeksen viser et fall førstnevnte med ti prosentpoeng, mens den andre et økning på fem prosentpoeng.

Kun én gang tidligere har lønnsomhetsindeksen falt like kraftig som den har gjort det siste kvartalet, og det var under finanskrisen.

– Det er uvanlig at den faller så mye. Akkurat nå har vi ikke noen god forklaring, sier Halfdan Grangård, som er seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets.

«Litt rart»

Indeksen er basert på en spørreundersøkelse som Norges Bank gjennomfører i begynnelsen av hvert kvartal og som ble presentert torsdag formiddag. Resultatene fra undersøkelsen viser at næringslivslederne fremdeles er svakt positive, men fallet fra første kvartal er kraftig.

Størst er fallet blant bedrifter med færre enn 50 ansatte, mens totaltallene er svakest blant de større bedriftene. Nettotallene viser at fem prosent tror lønnsomheten vil bli bedre i løpet av det neste året. Optimismen har ikke vært mindre siden andre kvartal i 2016.

– Det er litt rart at indeksen faller så mye nå. Når vi har sett den falle over tid, har vi hatt åpenbare forklaringer som oljekrisen, sier Grangård.

– Går det ikke ganske bra med næringslivet nå?

– Jo, vi er inne i en god periode. Du kan innvende med at resultatsesongen på Oslo Børs ikke har vært veldig sprek, men den har heller ikke vært veldig dårlig.

Tror toppen nærmer seg

Samtidig er det ikke helt uventet at lønnsomheten vil falle fremover, gitt synet Handelsbanken har på norsk økonomi. De tror økonomien er inne i en midlertidig opptur, takket være kraftig vekst i oljeinvesteringene.

– Jeg tror vi nærmer oss toppen for lønnsomheten i bedriftene, sier Grangård.

Han viser til at lønnsveksten er på vei opp, samtidig som veksten kan bli lavere allerede til neste år.

– Sånn sett ser vi for oss en liten skvis i lønnsomheten, og bedriftslederne svarer på hva de tror vil skje de neste 12 månedene, sier seniorøkonomen, og legger til:

– Donald Trump og handelskrigen kan også ha spilt inn.

Undersøkelsen til Norges Bank ble gjennomført i perioden 29. april til 19. mai, og det var i denne perioden at handelskrigen på nytt begynte å eskalere.

Skylder på handelskrigen

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO peker på at det ikke er andre komponenter i undersøkelsen til Norges Bank som kan forklarer den plutselige pessimismen blant bedriftslederne.

– Kombinasjonen av forventet utvikling i innkjøps- og utsalgspriser skulle heller trekke i retning av bedre lønnsomhet, sier Dørum.

Kostnadene har økt noe i form av ventet høyere lønnsvekst, men denne endringen karakteriserer sjeføkonomen som «udramatisk».

– At både de små og de store bedriftene er blitt så mye mer negative, understøtter at det kan være noe hold i dette. Samtidig er det noen potensielle feilkilder her, fordi troen på fremtidig jobbvekst ikke har gått ned, sier Dørum.

– I lys av opptrappingen av handelskrigen og den svakere økonomiske utviklingen rundt oss, vil det ikke overraske meg om i hvert fall de eksportorienterte virksomhetene er mer negative nå enn sist, fortsetter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.