På forhånd var det «ingen» som hadde ventet at Norges Bank skulle endre styringsrenten på rentemøtet torsdag formiddag, bare en drøy måned etter at styringsrenten ble satt opp for første gang på over syv år.

Det var derfor ingen overraskelse at styringsrenten ble holdt uendret på 0,75 prosent på torsdag.

Sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, mener uttalelsen fra Norges Bank var akkurat som ventet.

– Slik jeg tolker Norges Bank er det utelukket med en ny renteheving i desember, den vil tidligst kommer i mars til neste år, sier Due-Andresen.

Sentralbanken skriver i sin vurdering at utsiktene og risikobildet ikke synes vesentlig endret siden forrige rentemøte i september.

Heller ikke DNs rentepanel spådde renteøkning denne gangen: Professor Hilde C. Bjørnland: – To store usikkerhetsfaktorer for norsk økonomi dnPlus

Holder fast på renteprognosen

Det var på rentemøtet i september at sentralbanksjef Øystein Olsen satte opp styringsrenten fra 0,50 til 0,75 prosent.

Da varslet han samtidig at neste renteøkning trolig ikke kommer før i mars til neste år, og at det går mot totalt to renteøkninger i 2019.

Sentralbankens hovedstyre skriver i sin vurdering torsdag formiddag at den økonomiske utviklingen hos Norges handelspartnere har vært omtrent den samme som tidligere, men at usikkerheten rundt økte handelsbarrierer vedvarer.

De siste ukene har økt global usikkerhet kommet til overflaten i form av store svingninger i finansmarkedene. Kari Due-Andresen mener Norges Bank i stor grad tok høyde for dette da i de i september senket prognosen sin for de fremtidige rentehevingene.

– Den uroen så de allerede i september, og den har ikke forsvunnet, sier sjeføkonomen.

«Kan være mer ledig kapasitet»

Torsdagens rentemøte var et såkalt «mellommøte», der Norges Bank hverken har pressekonferanse eller publiserer nye prognoser for renteutviklingen for de nærmeste årene. Det er svært uvanlig at styringsrenten endres på slike rentemøter.

Hovedstyret skriver i sin vurdering at både utsiktene og risikobildet fremdeles tilsier en gradvis renteoppgang. Den økonomiske veksten har vært litt lavere enn Norges Bank har anslått, samtidig som prisveksten har vært høyere enn anslått.

De skriver at den økonomiske veksten i Norge falt fra juli til august, drevet av et produksjonsfall i landbruket som følge av den tørre sommeren. Due-Andresen påpeker at stemningen fremdeles er god i norske bedrifter, og at en nedgang som skyldes det tørre sommerværet er en høyst midlertidig faktor.

Sentralbanken har ikke rukket å få med seg arbeidsledighetstallene fra SSB som kom torsdag morgen. Disse viste at en ledighet på 4,0 prosent i september, noe som er et stykke over Norges Banks anslag på 3,7 prosent.

– Disse tallene veier litt på nedsiden. Veksten i sysselsettingen er god, det er overraskende god vekst i arbeidsstyrken, og det betyr at det kan være mer ledig kapasitet enn Norges Bank har sett for seg.

Sjeføkonomen forklarer høyere arbeidsledighet betyr lavere konkurranse om arbeidskraft, som kan bety lavere lønnsvekst, som igjen kan bety lavere prisvekst. Det er noe som kan bidra til en tregere renteoppgang enn Norges Bank har varslet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Børsras, trøblete sesonger og en handelsbransje som opplever ragnarok. Her er mannen som skal bygge nye XXL
01:16
Publisert: