Norges Bank lot styringsrenten ligge uendret på 1,5 prosent torsdag formiddag.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Lite endret siden desember

Noe annet ville vært høyst uventet, både fordi sentralbanksjef Øystein Olsen har signalisert at renten vil ligge på dagens nivå den nærmeste tiden, og fordi dette rentemøtet var et mellommøte, uten en større analyse av den økonomiske situasjonen.

Det er svært uvanlig at renten endres på disse mellommøtene.

I en pressemelding skriver Komiteen for pengepolitikk at de vurderer den nye informasjonen som har kommet inn den siste tiden som en bekreftelse på bildet av den økonomiske utviklingen de så i desember.

Ny komité

På rentemøtet som ble holdt i desember publiserte Norges Banke en prognose for styringsrenten fremover som inneholdt en liten mulighet for en renteheving til. Prognosen tilsa likevel at det er mest sannsynlig at renten blir holdt på dagens nivå.

Torsdag formiddag gjentar Norges Bank at den nye informasjonen om utviklingen i norsk økonomi trolig er nær toppen av konjunktursykelen.

Dette var det første rentemøtet til den nye pengepolitiske komiteen til Norges Bank, som blant annet består av de to eksterne medlemmene Jeanette Strøm Fjære og Ingvild Almås.

Analytiker Dane Cekov i Nordea Markets skriver i en kommentar at siden de interne medlemmene til Norges Bank utgjør flertallet i komiteen, er forskjellen liten sammenlignet med hvordan det var tidligere.

– Alt i alt er vi nå sikrere på vårt synspunkt om at styringsrenten vil ligge uendret i tiden fremover, skriver Cekov.

Vil følge med på veksten

Det har kommet lite ny informasjon om utviklingen i norsk økonomi siden forrige rentemøtet i desember, men noe av det som har kommet, har vært svakere enn ventet.

Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank, skriver i en rapport at både de månedlige bnp-tallene og konjunkturbarometeret fra SSB har skuffet.

- På bakgrunn av dette er det viktig å følge med på den økonomiske veksten. Selv om det vil kreve mye for at Norges Bank en gang skal vurdere å kutte renten, kan en bredt basert fortsatt nedgang i veksten lede til at Norges Bank blir mer «soft» fremover, skriver Martinsen, og antyder altså muligheten for et rentekutt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.