Etter en flat utvikling gjennom siste halvdelen av fjoråret har boligprisene tatt seg litt opp i starten av året.

Det har vært prisvekst for hele landet, og spesielt i Oslo, i årets to første måneder. Mandag denne uken viste prisstatistikken til Obos at deres bruktleiligheter i Oslo steg med 2,0 prosent i mars, en måned hvor boligprisene normalt ikke stiger så mye.

Obos-tallene svinger mye, men likevel bidrar disse tallene til at mange av ekspertene tror at også den offisielle statistikken til Eiendom Norge vil vise sterke tall, spesielt for Oslo.

Lønnsvekst gir folk bedre råd

– Obos-tallene peker i retning av en klar sesongjustert oppgang i boligprisene i Oslo, skriver Handelsbankens seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en rapport.

Han viser til at retningen på Obos-prisene stemmer godt overens med deres egen modell over prisutviklingen på kort sikt i hovedstaden.

Uansett mener Hov at utviklingen de siste månedene har vært sterk nok til å presse prisene videre oppover.

– Skulle tallene bli bekreftet på onsdag, er det igjen en påminnelse om at lav befolkningsvekst ikke er ensbetydende med svakere etterspørsel etter boligeiendom. Konjunktursituasjonen er god for inneværende år, og det blir det også økt lønnsvekst av.

Lo og NHO er blitt enige om en lønnsvekst på 3,2 prosent, noe som gjør at de fleste vil får bedre råd, selv om renten skulle bli satt opp ytterligere to ganger til i år. Flere banker har satt opp boliglånsrenten etter at sentralbanksjef Øystein Olsen for andre gang på et halvt år satt opp styringsrenten nylig.

Reell prisnedgang på ti prosent

DNB Markets venter en sesongjustert boligprisvekst på 0,2 prosent i mars, mens Nordea Markets ser for seg at boligprisene kan øke «moderat de neste kvartalene».

– Det er bra fart i norsk økonomi med fallende ledighet og stigende lønnsvekst, men gradvis høyere renter vil balansere dette, skriver Lars Mouland, som er strateg i Nordea Markets.

Dersom ekspertene får rett, og boligprisene steg på landsbasis i mars, betyr det en ny «all-time high» for boligprisene.

I Oslo er der derimot et godt stykke opp til toppen fra februar 2017. Sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, skriver på Twitter at boligprisene i Oslo nå er 4,5 prosent lavere enn i februar 2017, mens den generelle prisveksten har vært på 5,3 prosent i samme periode.

– Reelt er dermed prisene ned 10 prosent, skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.