Boligprisene steg med 0,7 prosent i mars, og er nå på sitt høyeste nivå noensinne. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, sa under pressekonferansen onsdag formiddag at han forventer at prisveksten nå er tatt ut for i år og at boligprisene ved utgangen av året vil ligge lavere enn ved utgangen av første kvartal.

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, er enig.

– Vi venter at all prisvekst i år kommer i første kvartal, sier hun.

Macic mener det er tre hovedårsaker til dette:

  • Økt rente.
  • Økt tilbud av boliger.
  • Gjeldsregister.

Renteøkningen gir effekt fra april

Norges Bank satte opp styringsrenten i slutten av mars, og bankene var raske med å følge etter med å sette opp renten på boliglånene til sine kunder. For de kundene som allerede har lån, tar det likevel seks uker før renteendringen trer i kraft.

– Renteøkningen har ingen effekt på lommeboken til folk flest før i april, sier Macic.

Hun viser til at det ble lagt ut 31 prosent flere boliger i mars enn i samme periode året før.

– Det er veldig mye å velge mellom, men det ser ut som om tilbudssiden øker mer enn etterspørselssiden klarer å ta unna. Våre estimater viser at mange boliger vil bli ferdigstilt til sommeren, sier sjeføkonomen.

I tillegg kommer gjeldsregisteret på plass 1. juli, som Macic tror vil gjøre at de med høyest belåning ikke lenger får boliglån.

– Da blir det ikke lenger mulig å ta opp masse forbrukslån for å få egenkapital til boliglånet, slik vi vet at en del har gjort. Det blir veldig spennende å se hvor stor effekt det får.

Macic venter at boligprisene på landsbasis i desember vil være et par prosent lavere enn desember i fjor.

Spår større prisfall i Oslo

For Oslo tror hun på et litt større prisfall, kanskje opp mot fem prosent.

– De effektene jeg tror kommer til å føre til fallende boligpriser, er alle enda mer fremtredende i Oslo. Renteøkningen vil bite mer her, og vi tror gjeldsregisteret kommer til å ha sterkere effekt enn på landsbasis, sier Macic.

– Første kvartal har likevel overrasket positivt, men jeg tror ikke det kommer til å vare, legger hun til.

Sjeføkonomen er overrasket at det nå omsettes så mange boliger på markedet.

– Det virker som om bolighandel er den nye oljen. Hvem er alle disse menneskene som kjøper bolig nå? Er det flere som kjøper sekundærboliger, eller det flere førstegangskjøpere som kommer inn på markedet? spør hun.

For befolkningsveksten har samtidig falt til det laveste nivået på 15 år. Akkurat det er ikke Macic så bekymret over.

– Noen peker på hvordan vi kan bygge 31.000 boliger samtidig som befolkningsveksten er på samme nivå. Man kan få inntrykk av at vi bygger oss til et boligkrakk. Det vi ser, et at veksten i antall husholdninger ikke faller like mye. Det har å gjøre med eldrebølgen, sier hun.

Økonomien trumfer ikke tilbud og rente

Christian Bjerknes, sjeføkonom i Norske Boligbyggelags Landsforbund, tror heller ikke på noen stor prisvekst resten av året.

– Den viktigste årsaken til det er at det allerede er mange boliger ute i markedet som ikke er solgt, og med høy igangsetting de siste årene ferdigstilles det mange boliger i løpet av 2019. Boligkjøperne vil derfor fortsatt ha mye å velge mellom, sier han

Sjeføkonomen viser til at veksten i norsk økonomi er god, og at økt reallønnsvekst og lavere arbeidsledighet taler for økt etterspørsel etter boliger.

– Jeg tror likevel ikke veksten i økonomien er sterk nok til å trumfe økt rente og økt tilbud.

Heller ikke Bjerknes tror effekten av renteøkningen i mars vil komme før senere.

– Vårt barometer viser at mange har vært forberedt på renteøkningen, men jeg tror ikke effekten av den blir tydelig før folk faktisk merker de økte utgiftene. Derfor tror jeg det tar litt tid, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.