Norsk industriproduksjon falt 0,4 prosent i årets første kvartal, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Mars ble den tredje måneden på rad med fall i industriproduksjonen, noe som gjør at de sesongjusterte tallene viser en noe fallende trend, skriver byrået.

– Industrien viser overraskende svak utvikling i første kvartal, sier Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han utdyper at det ikke er et stort fall, men at det bryter med prognosen om at industriproduksjonen skal vokse friskt som følge av gode tider i oljebransjen.

– Så ser vi av tallene at det er god oppgang i leverandørindustrien, mens det har gått svakere i andre sektorer, sier Hov.

Driftsstans forklarer noe

Petroleumsrettet leverandørindustri hadde en klar vekst i første kvartal på 3,2 prosent, mens industriproduksjonen ble trukket ned av oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri.

«Årsaken til nedgangen skyldes blant annet driftsstans hos flere viktige produsenter», skriver SSB. Ifølge Oljedirektoratet har noen felt opplevd tekniske problemer i mars, noe som har ført til lavere produksjon.

– Driftsstansen forklarer nok ikke hele nedgangen i første kvartal, men det underliggende bildet kan være sterkere enn tallene tilsier, sier Hov.

Han trekker frem at også industribarometer viste en svekkelse i første kvartal.

– Vi må følge med på tallene videre for å se om den svake utviklingen i Europa påvirker også de norske tallene, sier seniorøkonomen.

«Dette er midlertidig»

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tar de svake tallene med stor ro.

– Dette er midlertidig, fordi produksjonen varierer mye innen kjemisk industri og oljeraffinerier, og det er disse delene av industrien som trekker ned tallene. SSB skriver direkte at det har vært produksjonsstans flere steder, sier Bruce.

Han understreker at dette er en industri hvor det gjøres store investeringer og hvor kapasiteten er på vei opp.

– Jeg er ikke så bekymret for dette, sier sjefanalytikeren.

Bruce er enig i at tallene fra de siste tre månedene har vært svake, og at dette vil trekke ned den økonomiske veksten i første kvartal. Samtidig understreker han at industrien er en beskjeden del av norsk økonomi.

– Når du ser i barometeret til SSB ser du stor optimisme i industrien. Alt som har med olje og gjøre går rett oppover nå, så dette er midlertidig, gjentar Bruce.

Onsdag morgen kom det også tall fra tysk industriproduksjon, og disse var det knyttet stor spenning til på forhånd. Disse tallene overrasket positivt.

Industriproduksjonen steg med 0,5 prosent, mens det var ventet et fall på 0,5 prosent. Likevel viser tallene en liten nedgang fra mars i fjor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.