Etter flere måneder med sterk utvikling falt prisveksten tilbake i mai. Underliggende prisvekst falt to tideler til 2,3 prosent, noe som var lavere enn både Norges Bank og analytikerne hadde ventet.

– Et litt større fall i flypriser trekker ned inflasjonen, sier SEBs sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø.

I tillegg falt prisen på både matvarer og importerte varer, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kronen svekket seg markant som en reaksjon på de skuffende tallene, men styrket seg igjen noen timer senere etter et overraskende sterkt regionalt nettverk fra Norges Bank.

Tror på renteheving

Det siste året har prisveksten skutt fart, og i de siste syv månedene har den underliggende prisveksten vært høyere enn inflasjonsmålet til Norges Bank. Det øker presset på sentralbanken, og kan tvinge sentralbanksjef Øystein Olsen til å bremse norsk økonomi ved hjelp av flere rentehevinger.

– Minker presset på Norges Bank nå når inflasjonen faller?

– Nei, jeg tror ikke dagens overraskelse kommer til å hindre Norges Bank i å heve renten, sier Blomgren Dalstø.

Sentralbanken har et mål om at prisene skal vokse med rundt to prosent i året. Dersom prisene vokser for raskt, kan Norges Bank øke styringsrenten for å bremse prisveksten.

Svak krone gir høyere rente

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, minner om at inflasjonen fremdeles er høyere enn målet til Norges Bank.

– Det er mye støy i inflasjonstallene, jeg tror ikke den løpende utviklingen har så mye å si for Norges Bank. Det er viktig å huske at inflasjonen er over målet til Norges Bank, at kapasitetsutnyttelsen er over normalen, og at Norges Bank spår økende kapasitetsutnyttelse fremover. Argumentene for renteøkning er sterke, sier Bruce.

At kronen svekket seg tirsdag morgen, mener Bruce er helt naturlig, gitt at konsensus av analytikerne hadde ventet en inflasjon på 2,6 prosent. Lavere inflasjon kan ha en effekt på renteprognosene til Norges Bank, men effekten fra den svake kronekursen blir sterkere, tror Bruce.

– Vi går inn i tredje kvartal med en krone som er tre prosent svakere enn Norges Bank har spådd. Det vil trekke opp anslaget deres. Svak krone gir økt inflasjon, fordi de importere varene blir dyrere, forklarer Bruce.

Første gang siden 1993

Den totale prisveksten falt tre tideler til 2,5 prosent i mai, ifølge SSB. Total prisvekst inkluderer også strømpris og drivstoffpriser, og svinger derfor mer enn underliggende prisvekst, som økonomene er mest opptatt av.

Den totale prisveksten var på over tre prosent under store deler av 2018, mye på grunn av økte strømpriser.

At lavere prisvekst på flyreiser trakk ned prisveksten i mai, var ikke uventet, gitt at påsken trakk opp prisen på flybilletter i april.

Ifølge Bruce var det mer uventet at matvarer trakk ned. Matvareprisene falt for tredje måned på rad. Ifølge Virke var det første gang siden 1993 at matvareprisene falt i mai.

− Prisene på mat og drikke justerer seg normalt opp i mai. Sist gang matvareprisene falt på denne tiden av året, drev Bjørn Dæhlie og trente seg opp til OL på Lillehammer, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.

Sist gang matvareprisene falt på denne tiden av året, drev Bjørn Dæhlie og trente seg opp til OL på Lillehammer
Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.