Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at den underliggende prisveksten steg til 2,6 prosent i februar, det høyeste nivået på to og et halvt år.

At prisveksten fortsetter å stige, gjør ekspertene sikre på at Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten neste uke.

Samtidig advarer Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, mot at en uvanlig svak kronekurs kan gi økt press i økonomien, og dermed flere rentehevinger.

– Valutamarkedet har endret seg, og derfor får vi ikke hjelp av kronekursen til å dempe prisveksten, sier Jullum.

«Uforklarlig svak krone»

Det går ganske bra med norsk økonomi, men det er ting som tyder på at utenlandske investorer ikke er helt overbevist.

Selv etter en liten styrkelse mandag morgen, er kronen nær rekordsvake nivåer. Du må nå ut med rundt 8,7 kroner for en dollar, og 9,8 kroner for en euro.

– Alle snakker om denne «uforklarlige» kronesvekkelsen. Det har skjedd noe med valutamarkedet, sier Jullum.

Vanligvis når norsk økonomi går bra og oljeprisen er høy, så er kronen sterk.

Slik er ikke situasjonen nå. Kronen svekket seg markant under oljeprisfallet høsten 2014, men til tross for at oljeprisen har kommet opp igjen, har kronesvekkelsen fortsatt.

Det kan sette fart i prisveksten, og dermed tvinge frem flere rentehevinger, tror Jullum.

Trenden er klar: Inflasjonen stiger

Prisveksten er en form for temperaturmåler i økonomien. Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen, har som jobb å sørge for at temperaturen ikke blir for høy.

Olsens isbøtte i kampen mot prisvekst, er høyere rente.

Sentralbanken har et mål om en prisvekst på to prosent, og når prisveksten i februar steg til 2,6 prosent, er Nordeas sjeføkonom Erik Bruce ikke i tvil om at renten vil bli satt opp på rentemøtet neste uke.

– At det blir renteøkning i mars og en renteprognose med fortsatt renteøkninger er jeg helt overbevist om etter det tallet her, sier Bruce.

Også Jullum er overbevist om at renten vil bli satt opp, men han vil likevel ikke legge altfor mye vekt i de siste tallene, som svinger fra måned til måned.

– Likevel er trenden er klar: De fire siste månedene har prisveksten vært høyere enn inflasjonsmålet til Norges Bank, sier Jullum.

«Må fortsette å øke renten»

Normalt når det går bra med norsk økonomi og prisveksten øker, vil kronen styrke seg. Når kronen blir sterkere, går prisen på importerte varer ned. Dette er noe de fleste har erfart på ferie: En sterk krone gjør det billigere å handle i utlandet.

En kronestyrkelse vil gi lavere pris på importerte varer, og på denne måten trekke ned prisveksten.

– Fordi valutamarkedet av en eller annen grunn reagerer annerledes, får vi ikke denne prisdempende effekten nå, forklarer Jullum.

Forrige uke utsatte Den europeiske sentralbanken (ECB) sin neste renteheving til tidligst 2020. Det har fått flere til å spørre seg om det vil være mulig for Norges Bank å sette opp renten uten at kronekursen blir for sterk, og dermed bremser norsk økonomi.

– Vi er vant til å tenke at nå kan ikke Norges Bank sette opp renten, fordi ECB ikke gjør det, men nå er kronen for svak, sier Jullum.

Sjeføkonomen mener den svake kronen vil bidra til økt prisvekst, i en situasjon hvor presset i økonomien allerede tiltar.

– Da må Norges Bank fortsette å sette opp renten, sier Jullum. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To milliarder i cash: – Myten om at folk sparer i madrassen, har i alle fall sprukket hos meg
04:02
Publisert: