Kronesvekkelsen som begynte forrige uke fortsetter inn i mai. Torsdag ble nok en svak dag for kronen, som i løpet av de siste to ukene har svekket seg over 25 øre mot dollaren.

Dermed nærmer kronen seg rekordsvake nivåer mot den sterke dollaren.

Fredag morgen må en ut med 8,77 kroner for en dollar. Det er noen få øre under nivåene fra mars tidligere i år og fra januar 2016.

Bortsett fra disse to korte periodene må du 17 år tilbake i tid for at dollaren var like dyr målt i norske kroner.

Har tatt ut profitt

Analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, forklarer at oljeprisfallet er noe av årsaken til kronesvekkelsen.

Oljeprisen begynte å falle mot slutten av forrige uke fra en topp på over 75 dollar fatet. Torsdag ettermiddag har oljeprisen falt rundt 2,7 prosent, og fredag morgen var prisen 70,54 dollar fatet.

Samtidig må vi se litt på hvor vi befinner oss, sier Bernhardsen, og sikter til at kronen har styrket seg en del de siste ukene.

Mot euro har kronen styrket seg med rundt 50 øre siden nyttår, og det kan ifølge Bernhardsen har ført til at en del markedsaktører som har veddet på en kronestyrkelsen nå har tatt ut profitt.

– Det er sjeldent vi ser at kronen klarer å styrke seg mer enn dette på en gang. Da føler nok spesielt utenlandske aktører at det har fått med seg nok gevinst, og da selger de unna for å ta ut profitt, forklarer analytikeren.

Svenskene trekker ned

Forrige uke var det flere hendelser som bidro til at kronen svekket seg, blant annet at den svenske sentralbanken nedjusterte prognosene sine for styringsrenten fremover. Det svekket den svenske kronen, og den norske ble med i dragsuget.

Bernhardsen peker på at det også denne uken er svenskene som drar oss nedover.

– I dag har vi først og fremst fått svake PMI-tall fra Sverige, og så falt også de norske PMI-tallene noe nedover, sier analytikeren.

PMI-tallene sier noe om farten i økonomien basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.