– De siste månedene har vi sett at diskusjonen rundt rammebetingelser, leteområder og en mulig nedstengning av norsk sokkel blusset opp igjen. Vi har fått en del spørsmål om dette, og vi har møtt utenlandske investorer som sier at nei, de er ikke så sulte på norske kroner, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Det er ingen hemmelighet at mange av de norske analytikerne de siste par årene har slitt med å forklare hvorfor kronen er så svak. Senest forrige uke mente DNB Markets at det var et «mysterium» at kronen hadde svekket seg så mye.

Selv har Jullum hatt problemer med å forklare kronekursen siden høsten 2017, men nå lanserer han en forklaring basert på samtaler med markedsaktører:

Utenlandske investorer frykter for fremtiden til oljebransjen.

Risikoen er blitt for stor

Eksport, import, oljepris og rente er alle fundamentale forhold som påvirker kronekursen, i tillegg til spekulasjon.

Store utenlandske aktører kjøper og selger kroner for å tjene penger. De siste årene har stadig flere valutaanalytikere lagt vekt på hvilken påvirkningskraft denne typen aktører har på kronekursen.

Norske kroner er typisk utsatt for «carry trade», som er en meget populær måte å spekulere på i valutamarkedet. Aktører låner penger i land med lav rente, som i eurosonen, og plasserer pengene i land med høyere rente, som Norge.

– Svingningene i det norske kronemarkedet har økt dramatisk de siste årene, forklarer Jullum, som mener at spekulasjon står for en større del av omsetningen av kroner enn tidligere.

Nå er det i ferd med å bli mindre populært å gjøre denne typen handler med den norske kronen.

– Renteforskjellen er ikke stor nok til at investorene vil ta risikoen, sier Jullum.

Usikker på norsk olje

Norske økonomer, inkludert Jullum selv, er overbevist om at renten skal oppover. Mange mener dette vil føre til kronestyrkelse, men Jullum er ikke så sikker på det.

– Vårt inntrykk når vi snakker med hedgefond og lignende kunder, er at de ikke har så stor tro på at vi skal få en stor kronestyrkelse. Det er fordi de er usikre på om de positive impulsene fra oljebransjen vil fortsette, sier Jullum.

Jullum har dannet seg et inntrykk av at denne usikkerheten dreier seg om to ting:

  • En generell diskusjon rundt klima og hvilke aktiva du vil sitte på i overgangen til et lavutslippssamfunn.
  • En lokal diskusjon om rammevilkårene og fremtiden til norsk oljebransje.

Frykter rasering av oljebransjen

I løpet av det siste halvåret har det vært en rekke diskusjoner om Oljefondets investeringer i olje, om leting i Lofoten, om rammebetingelser og om en mulig nedstengning av norsk sokkel. Ifølge Jullum er dette noe utenlandske investorer følger med på.

– Det tikker inn meldinger fra Bloomberg i feeden deres om at Oljefondet skal ut av olje og at rammevilkårene for norsk oljenæring er under debatt, sier Jullum, og legger til:

– For dem er dette enkelt: Hvis rammebetingelsene for oljebransjen svekkes, blir investeringene lavere, farten i norsk økonomi går ned, og potensialet til kronekursen mindre.

Sjeføkonomen forklarer at de får mange spørsmål fra kundene sine om dette.

– Vi som analytikere i Danske Bank ser ikke på det som skjer i Norge nå som første skritt mot en rasering av oljenæringen, men utenlandske aktører kjenner ikke den politiske situasjonen i Norge, sier Jullum.

Sjeføkonomen forklarer at analytikere i Danske Bank har gått til utenlandske aktører og spurt hvorfor de ikke er interessert i den norske kronen, selv om norske renter er høyere enn i andre land. Da har de svart at de er usikker på fremtiden for norsk oljenæring.

Dersom den svake kronekursen vedvarer, kan det få Norges Bank til å sette opp renten raskere enn planlagt.

– Det paradoksale er at den svake kronen kan føre til høyere renter, sier Frank Jullum. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.