I løpet av påsken steg kronen til det sterkeste nivået siden november i fjor. Sesongmessige variasjoner, varsler om raskere renteoppgang fra Norges Bank og en oljepris som har steget 35 prosent så langt i år har bidratt til kronestyrkelsen, ifølge analytikerne.

Spesielt oppgangen i oljeprisen fikk analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen, til å spå en videre styrkelse av kronekursen.

– Det er mer potensial for kronen over de neste dagene når markedet kommer tilbake fra påskeferie, skrev han i en rapport tirsdag denne uken.

Slik skulle det ikke gå. I stedet fikk vi en svekkelse på rundt ti øre. Fredag ettermiddag kostet en euro rundt 9,65 kroner.

«Et mysterium»

Dette er ikke første gang analytikerne tar feil i sine spådommer av kronekursen. I løpet av de siste par årene har analytikerne en rekke ganger spådd en kronestyrkelse, men kronen kan se ut til å ha festet seg på det som er et historisk svakt nivå.

Dette får analytikerne til å klø seg i hodet.

– At den norske kronen har svekket seg så mye den siste uken, til tross for oppgangen i oljeprisen, den relativt gode stemningen på børsene, og ikke minst at euroen også har svekket seg en god del mot dollar, er et lite mysterium, skriver valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en rapport fredag morgen.

Oljeprisen er svært viktig for kronekursen. Når oljeprisen stiger, går det bedre med norsk økonomi, noe som får sentralbanken til å sette opp renten. Økte renter i Norge bidrar til at flere utenlandske investorer vil plassere pengene sine i norske rentepapirer. Det gir økt etterspørsel etter norske kroner, noe som igjen fører til sterkere kronekurs.

Lanserer en forklaring

Denne uken steg oljeprisen over 75 dollar, men likevel svekket kronen seg. Ifølge Borgen Gjerde henger dette sammen med svekkelsen av svenskekronen vi så etter rentemøtet til Sveriges sentralbank tidligere denne uken.

– Som så ofte før smittet svakheten i den svenske kronen over på norske kroner, skriver Gjerde.

Den kraftige valutasvekkelsen for nabolandet vårt kom etter at sentralbanken nedjusterte prognosene for styringsrenten fremover.

Gjerde mener likevel at det er et mysterium at den norske kronen har svekket seg så mye den siste uken. Selv trekker hun frem en annen mulig forklaring:

– De valutaene som svekker seg mest, er de der investorene ser størst potensial for «duete» overraskelser fra sentralbankene, skriver hun.

En «duete» overraskelse betyr i denne sammenheng at sentralbanken overrasker med å sette renten opp mindre enn markedet hadde ventet.

Sentralbanken mot strømmen

Hun viser til at amerikanske dollar og japanske yen er de valutaene som har styrket seg i det siste. For den japanske sentralbanken er det knapt mulig å overraske markedet med lavere renter, fordi pengepolitikken deres allerede er ekstrem.

Den amerikanske sentralbanken har allerede nedjustert renteprognosene sine i år, og dermed virker det mindre sannsynlig at de skal nedjustere ytterligere, argumenterer Borgen Gjerde.

– Norges Bank derimot, er en av svært få sentralbanker som har gått mot strømmen i år, og som i forbindelse med rentehevingen i mars faktisk overrasket markedet ved å løfte rentebanen ytterligere. Ettersom Norge er en liten åpen økonomi som er sårbar for det som skjer i resten av verden, virker investorene å tro at Norge dermed er blant de landene der potensialet for «duete» overraskelser fra sentralbanken nå er stor, skriver analytikeren.

Videre forklarer hun at når andre sentralbanker, som den svenske, nedjusterer sine renteprognoser, så forventer markedet at den norske sentralbanken skal følge etter.

– Det kan forklare svakheten i den norske kronen, som ellers ikke støttes av fundamentale forhold, konkluderer hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.