I fjor sommer var kronekursen svak, men i år er den enda svakere. Det gjør at årets sommerferie blir enda dyrere for nordmenn på utenlandsreise.

Gjennom hele juni og juli har euroen kostet et sted mellom 9,8 og 9,6 kroner. Det er svært dyrt i et historisk perspektiv.

Valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank tror kronen kan styrke seg noe fremover, men da må den globale usikkerheten bli noe mindre.

– For at kronen skal styrke seg, er det viktig hva som skjer globalt, sier Lomholt.

Tre ting skjer denne uken

Denne uken er det flere ting som skjer som kan påvirke stemningen i det globale markedet, og dermed også kronen:

  • Den amerikanske sentralbanken (Fed) setter trolig ned renten.
  • Nye nøkkeltall kommer fra USA og Kina.
  • Handelsforhandlingene mellom USA og Kina starter opp igjen.

– Når det gjelder forhandlingene mellom USA og Kina, regner vi ikke med det store gjennombruddet denne uken, sier Lomholt.

Denne uken kommer det fremoverpekende indekser fra både USA og Kina, som sier noe om hvordan det går med verdens to største økonomier. De siste månedene har indeksene pekt på at begge økonomien er i ferd med å sakke farten.

Lomholt tror dette vil bedre seg, men at det er for tidlig å se det i tallene denne uken.

Kronen kan bli mer attraktiv

Onsdag er det sentralbankmøte i USA, og både markedet og Danske Bank er ganske sikre på at Fed vil sette ned renten med et kvart prosentpoeng. Det vil bidra til å gi gass i amerikansk økonomi.

– Det blir spennende å se hva sentralbanksjef Jerome Powell sier om fremtiden. Vår forventning er at han vil signalisere fortsatt bekymring for veksten og inflasjonen i økonomien, og at dollaren vil svekke seg, sier Lomholt.

Den amerikanske sentralbanken er ikke den eneste som setter ned renten. Også den europeiske (ECB) vil trolig sette ned renten i september, noe som vil kunne gi mer fart i europeisk økonomi, som har slitt det siste året.

– Svakere dollar, økende lettelser fra Fed og ECB, lavere risiko i det globale markedet og fortsatt gode norske nøkkeltall, gjør at kronen blir mer attraktiv, og at vi kan få en moderat styrkelse, sier Lomholt.

Analytikeren legger vekt på at det er lite sannsynlig at kronen blir sterkere hvis den globale usikkerheten vedvarer.

Rentekutt allerede priset inn

Også Halfdan Grangård, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, mener det er den globale usikkerheten som først og fremst tynger kronekursen.

– Usikkerheten blant globale investorer nå, blant annet på grunn av handelskonflikten, gjør at mange sitter på gjerdet og venter. Vi har sett at den globale økonomien har kjølt seg ned det siste året, og mange har vært usikre på om vi går en resesjon i møte eller ikke. Da tror jeg mange investorer kvier seg for å gå inn i små valutaer som den norske og svenske kronen, sier Grangård.

At både Fed og ECB nå setter ned renten, mens Norges Bank trolig vil sette den opp, gjør det lett å tenke at kronen vil styrke seg.

– Problemet med den teorien, er at rentekuttene i USA og Europa allerede er priset inn i markedet, sier Grangård, som tror kronen vil styrke seg moderat i tredje kvartal i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.