Norges Bank satte opp styringsrenten med en kvart prosentpoeng til 1,25 prosent torsdag formiddag. Renteøkningen var godt varslet på forhånd.

Dermed har sentralbanksjef Øystein Olsen satt opp renten tre ganger på ni måneder. Sentralbanksjefen varsler også nok en renteheving i løpet av året.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av året, sier Olsen i en pressemelding.

På pressekonferansen sier Olsen at neste renteheving mest sannsynlig kommer allerede i september.

– Det er sannsynlighetsovervekt for at renten blir satt opp igjen i september, og så en gang til frem mot neste sommer, sier Øystein Olsen.

Tredje renteheving

Etter flere år med rekordlav rente ble styringsrenten satt opp for første gang på over syv år i september i fjor. Det kom et nytt rentehopp allerede i mars, og etter rentemøtet i mai gjorde Olsen det klinkende klart at den tredje renteøkningen ville komme i juni.

Ifølge sentralbanksjefen blir renten satt opp fordi det går bra med norsk økonomi.

Mange mistet jobben etter at oljekrisen rammet spesielt Vestlandet høsten 2014, men de siste par årene har mange kommet tilbake i jobb, og oljebransjen er på full fart oppover igjen.

Før rentebeslutningen ble kjent torsdag formiddag var det knyttet mest spenning til hva Norges Bank ville signalisere om fremtiden.

Ved rentemøtet i mars tidligere i år signaliserte sentralbanken at det kunne komme tre rentehevinger til i løpet av de neste par årene.

Fortsatt god vekst i norsk økonomi

Sentralbanken gjentar torsdag at det er god vekst i norsk økonomi, og at kapasitetsutnyttelsen anslår å være noen over et normalt nivå.

«Den underliggende prisveksten er litt høyere enn inflasjonsmålet. Samtidig bidrar handelskonfliktene til betydelig usikkerhet om utviklingen internasjonalt», skriver Norges Bank, som mener usikkerhet om virkningene av pengepolitikken taler for å gå varsomt frem i rentesettingen.

Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett at styringsrenten økes noe videre, ifølge Norges Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.