Som ventet varslet Norges Bank torsdag formiddag at de lar styringsrenten ligge uendret på 1,00 prosent.

På forhånd var det knyttet stor spenning til om sentralbankesjef Øystein Olsen ville gi tydeligere signaler om en renteheving allerede i juni, og Olsen leverte:

– Slik hovedstyret nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil renten mest sannsynlig bli satt opp i juni, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Norges Bank skriver at ny informasjon siden forrige rentemøte i mars tilsier at renteutsiktene for den nærmeste tiden er lite endret.

Ikke tvil om juniheving

Hovedstyret til sentralbanken skriver at global usikkerhet vedvarer, mens oppgangen i norsk økonomi fortsetter. De trekker spesielt frem at prisveksten har vært litt høyere enn ventet.

Sentralbanken hadde før denne ukens rentemøte sagt at renten skulle opp i juni eller september, men både analytikerne og rentemarkedet hadde vært delt i spørsmålet om når rentehevingen skulle komme.

Nå er det ikke lenger noen tvil, ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Dette var overraskende klar tale. Det var litt mer «haukaktig» enn vi hadde ventet, i og med at de sier eksplisitt at renten skal opp i juni, sier Jullum.

«Haukaktig» er et begrep som brukes om en sentralbank som ønsker å heve renten for å få bukt med prisveksten.

– Vi hadde ventet at renten skulle bli satt opp i juni, men at Norges Bank skulle trå vannet litt i dag. Sånn som det ligger an nå, må det skje noe spesielt for at renten ikke går opp i juni, sier Jullum.

Spår rentehopp i desember

Dette var kun et mellommøte – et rentemøte uten ny pengepolitisk rapport med påfølgende pressekonferanse – og det er særs uvanlig at sentralbanken setter opp renten på disse møtene.

Norges Bank kommer med andre ord ikke med en ny vurdering av norsk økonomi, annet enn de få linjene i pressemeldingen.

– De trekker frem at prisveksten har vært høyere enn ventet. Prisveksten har vært over målet i fem måneder nå, og når de underliggende driverne peker mot videre økt prisvekst, må renten opp, sier Jullum.

En av de viktigste oppgavene til Norges Bank er å forhindre at prisveksten blir for høy. dette gjør de ved å sette opp renten. Sentralbanken har et inflasjonsmål på 2 prosent, og i mars var det underliggende prisveksten på 2,7 prosent, mens Norges Bank hadde ventet 2,2 prosent.

Så langt i denne omgang har Øystein Olsen satt opp styringsrenten to ganger – en i fjor høst og en i mars i år. I renteprognosen fra mars signaliserte sentralbanken ytterlige tre rentehevinger i løpet av de neste årene.

Frank Jullum tror renten vil bli satt opp enda en gang i desember senere i år.

Ble overrasket

Flere hadde ventet at Norges Bank ville utsette rentehevingen til september, og en av dem var seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Vi er litt overrasket over at de kommer med disse signalene nå, når uroen internasjonalt har steget markant i forbindelse med handelskrigen mellom USA og Kina, sier Aamdal.

Søndag forrige uke varslet Donald Trump at han vil trappe opp handelskrigen dersom forhandlingene ikke går riktig vei innen fredag.

– Her er det et tydelig potensial for betydelig markedsuro, noe som kan føre til at Norges Bank velger å utsette en eventuell renteheving, sier seniorøkonomen.

For at rentehevingen i juni skal bli utsatt, betinger det at vi får et kraftig tilbakeslag i finansmarkedene, utdyper han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.