Norske bedrifter melder om den sterkeste veksten siden høsten 2012. Bedriftene i det regionale nettverket til Norges Bank melder at veksten i produksjonen har økt siden forrige undersøkelse i februar, og at veksten skal holde seg høy fremover.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, mener rapporten viser at norsk økonomi foreløpig er upåvirket av det som skjer ute i verden.

– Vi mente vi var optimistiske da vi spådde at veksten skulle holde seg på samme nivå som før, men dette var enda sterkere enn vi hadde ventet, sier Haugland.

Vi mente vi var optimistiske da vi spådde at veksten skulle holde seg på samme nivå som før, men dette var enda sterkere enn vi hadde ventet
Kjersti Haugland

Haugland er nå svært sikker på at Norges Bank vil heve renten torsdag neste uke, og hun tror det kommer en ny renteheving i desember.

Temperaturen øker

Flere bedrifter melder at de har problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft, en temperaturmåler som Norges Bank legger stor vekt på.

– Temperaturen er økende. Vi er langt ifra noen overoppheting, men vi er nok på vei inn i en situasjon hvor temperaturen er høyere enn normalt, sier Haugland.

Når bedriftene sliter med å få tak i folk, vil de øke lønningene i kampen om arbeiderne. Bedriftene oppjusterer også sitt anslag for lønnsveksten med to tideler til 3,2 prosent, det samme som ble rammen i lønnsoppgjøret.

Økt lønnsvekst gir høyere prisvekst, og faren for overoppheting øker. For å unngå dette vil Norges Bank sette opp renten.

I en historisk sammenheng er det likevel en relativt lav andel bedrifter, bare like over 20 prosent, som sliter med å finne folk. Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, tror ikke det er et dekkende bilde av dagens situasjon.

– Nesten alle andre indikatorer viser at arbeidsmarkedet er omtrent like stramt som i 2012, under forrige høykonjunktur, sier Jullum.

Må tilby høyere lønn

Sjeføkonomen mener arbeidsmarkedet kan være mer delt nå enn før oljekrisen.

Over halvparten av de spurte bedriftene svarer nå at de har utfordringer med å rekruttere enkelte yrkesgrupper, særlig de med teknisk kompetanse, prosjektledere og fagarbeidere som kokker, elektrikere og mekanikere.

– Det totale arbeidsmarkedet er kanskje ikke like stramt, men hvem tror du driver lønnsveksten, mangel på ingeniører, eller mangel på folk som kan sitte i kassen på Rema? spør Jullum retorisk.

Han tror det er flere flaskehalser i arbeidsmarkedet enn Regionalt nettverk tilsier, og viser til hvordan oljeleverandørene har jekket opp anslaget på lønnsvekst flere hakk siden første kvartal.

– Nå når oljeindustrien skal begynne å vokse, så må de hente tilbake de 50.000 som mistet jobben under oljekrisen og som har begynt å jobbe i fastlandsøkonomien. For å klare det, må de tilby høyere lønn, sier Jullum.

Comeback for varehandel

Varehandel har prestert svakt det siste året, men de siste tre månedene har næringen levert sterkere vekst.

– Det er litt overraskende, men det bekrefter mistanken om at den del av svakheten vi har sett i varehandel har skyldtes høye strømpriser, sier Jullum.

Norges Bank skriver at godt vær i april og store leveranser fra elbilprodusentene har bidratt til oppgang i varehandel de siste månedene, men at lav vekst i dagligvaremarkedet og lekkasje til utenlandske nettaktører fortsatt nevnes som en stor underliggende utfordring.

«En del peker også på at markedstrender som bærekraft og gjenbruk virker dempende på forbruksveksten, særlig blant de unge, men miljøhensyn ser foreløpig ikke ut til å redusere nordmenns reiseaktivitet», skriver Norges Bank. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.