Norges Bank setter opp styringsrenten fra 1,0 til 1,25 prosent, og varsler samtidig en rente opp mot 1,5 i år.

– Rentebanen var som forventet og viser at det vil bli en renteheving opp til 1,5 i år og 1,75 lengre ute, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Jullum sier at det vil være en balansering mellom norske og internasjonale faktorer som gjør at styringsrenten settes opp, men holdes nede av usikkerheten internasjonalt. Sentralbanksjef Øystein Olsen sier i en pressemelding at renten sannsynligvis blir satt videre opp i løpet av året.

Norges Bank skriver i pressemeldingen at de ser for seg en raskere renteoppgangen det nærmeste året enn de har gjort tidligere. Dette på grunn av sterkere oppgang blant oljeleverandører og en svakere krone.

Tror ikke på høyere rente i år

Det har sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken ingen tro på.

– Vår spådom er at Norges Bank ikke kommer til å klare å sette opp renten etter juni fordi vi tror internasjonale forhold blir svakere enn det sentralbanken ser for seg, sier Due-Andresen, og viser til at renteforventningene utenfor Norge har falt etter at sentralbanken satt en sluttstrek for sin datainnsamling til rapporten for juni.

– Vi tror internasjonale forhold vil kjøle seg ytterligere ned og hindre sentralbanken fra å heve, sier hun.

Jullum og Haugland tror det kommer i desember

Både Frank Jullum og sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, tror det blir en renteheving i desember.

– Vi tror det enten blir en heving i september eller desember, men vi har mest tro på at det blir i desember, sier Haugland

Hun mener samtidig at det er økt sannsynlighet for at det ikke blir en tredje renteheving og at styringsrenten kan stanse på 1,5. Men at det er priset inn et sannsynlig nivå på 1,75 utover i 2020.

– Rentebanen forteller at norsk økonomi er sterk i øyeblikket. Norge har et mini-oljeboom som jeg tror Norges Bank kontrollerer etter, samtidig som uroen i utlandet holder den nede, forteller Haugland

Spenning rundt rentebanen

Rentehevingen som kom torsdag formiddag var høyst ventet av økonomene, det var knyttet større spenning til hva sentralbanksjef Øystein Olsen ville si om renten fremover.

For å gi en pekepinn på hvordan sentralbanken ser for seg at renten vil utvikle seg fremover, gir de ut en rentebane. Det er denne de fleste økonomene er mest opptatt av.

Forrige gang sentralbanken kom med en rentebane var i mars tidligere i år. Da ble rentebanen justert opp på midten og ned på slutten.

Det betyr at Norges Bank varslet en raskere renteoppgang, samtidig som de ikke lenger ser for seg at renten skal bli like høy mot slutten av prognoseperioden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.