Den norske PMI-indeksen steg hele 5,1 poeng i august, etter en oppsiktsvekkende svak julimåling. Indeksen ligger nå på 53,8, som indikerer fortsatt god vekst i norsk industri.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer, og er et samarbeid mellom DNB og Nima.

«Etter store variasjoner gjennom sommeren, ser nivået på PMI-indeksen i august mer forenlig ut med andre indikatorer for industrien. Nå er alle delindeksene over 50 og indikerer dermed økt aktivitet», skriver DNB og Nima i en pressemelding.

Tror ikke norsk industri er rammet

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, er ikke overrasket over at PMI-tallene spretter opp igjen nå som sommeren er over, akkurat slik den gjorde i fjor. Sjeføkonomen vier ikke mye oppmerksomhet til indeksen, da han mener den er for dårlig.

- Konjunkturbarometeret til SSB viser en bedre utvikling, og den faktiske industriproduksjonen stiger kraftig, sier Olsen.

- Tror du norske industribedrifter er rammet av vekstbremsen ute i verden?

- Nei. Det kan være at små segmenter merker det, men jeg tror norsk industri i forsvinnende liten grad merker noen ringvirkninger.

Olsen forklarer at nedgangen i industrien globalt i stor grad er knyttet til utviklingen i bilsektoren, en sektor som norsk industri leverer lite til.

- Vi må huske på at store deler av den norske eksportsektoren er knyttet til råvarer som olje, fisk og metaller. Det blir i liten grad påvirket av om industrien i resten av verden sliten, sier han.

PMI-tallene for juni var så svake at de fikk økonomene til å sperre opp øynene, og etter en ny svak måling i juli, uttale DNB Markets sjeføkonom Kjersti Haugland at den negative trenden i PMI-tallene tegnet et bilde av hva som er i ferd med å skje med den eksportrettede tradisjonelle industrien:

– Der merker at det går svakere der ute, uttalte hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.