Den norske PMI-indeksen falt 3,0 poeng til 48,4 poeng i juli, et nivå som indikerer at norsk industri er i ferd med å bremse farten markant.

Julimålingen er det laveste nivået siden november 2016.

Juli ble også den fjerde måneden på rad med nedgang, og den underliggende trenden i PMI-indeksen er nå klart negativ, skriver DNB og Nima i en pressemelding.

– De tradisjonelle eksportbedriftene, de som ikke leverer til oljesektoren, de merker at markedene er tøffere nå, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

PMI-indeksen er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer i industrien, og et nivå under 50 indikerer negativ vekst.

«De merker at det går svakere»

Haugland forklarer at den norske PMI-indeksen tidligere ikke har vært så god på å fange opp spesielle utviklinger i oljesektoren. Det som skjer nå i norsk industri, er at det går veldig bra med leverandørbedriftene, mens mer tradisjonelle industribedrifter ikke har merket like mye oppgang.

– Jeg tror det går vesentlig bedre med norsk industri enn i mange andre land. Det er fordi en betydelig del av norsk industri er knyttet opp mot oljesektoren, og den går så det suser i år, sier Haugland.

Hun mener derfor at den negative trenden i PMI-tallene er et bedre bilde på hva som er i ferd med å skje med den eksportrettede tradisjonelle industrien.

– De merker at det går svakere der ute, sier hun.

Likevel vil hun være forsiktig med å legge for mye i fallet i PMI-indeksen nå i juli, hvor svarprosenten er veldig lav. SSBs konjunkturbarometer for industrien som kom for et par uker siden viste nemlig at selv om aktiviteten er avtagende, så går det fremdeles svært bra med norsk industri.

Tar tallene med en klype salt

Også Erica Blomgren Dalstø, sjefstrateg i SEB, tar PMI-tallene for juli med en klype salt.

– Indeksen indikerer nå fallende aktivitet i industrien, men vi mener man ikke kan ta dette tallet alvorlig, sier Dalstø, og viser til at juli måned tidligere har gitt store utslag i PMI-tallene.

I likhet med Haugland peker sjefstrategen på at PMI-indeksen tidligere har undervurdert tendensen i norsk industri i perioder hvor oljesektoren har dratt lasset.

– SSB sitt konjunkturbarometer indikerer fortsatt vekst i industrien, jeg ville heller fokusert på det. Der var det eksportørene som ble mer optimistiske, noe som er et tegn på at den avmatingen vi ser ute i verden tross alt ikke har fått en veldig negativt påvirkning på norsk industri – enda, sier Dalstø.

Frykter for eksportbedriftene

Da PMI-tallene for juni tikket inn, fikk de norske økonomer til å sperre opp øynene. Vanligvis legger ikke norske analytikere mye vekt på PMI-tallene, fordi de svinger svært mye.

I juni var det likevel noe med tallene som fikk økonomene til å reagere.

– Ordreinngangen til norske eksportbedrifter ser ut til å kollapse. Det er et så betydelig fall at det er farlig å ikke ta det på alvor, sa Jullum.

Ordreinngangen for eksportbedriftene fortsetter å falle i juli, men fallet er ikke like kraftig denne gangen. Delindeksen faller med et poeng til 44,8. Justert for sesongvariasjoner steg delindeksen.

Denne gangen er det nye ordre fra hjemmemarkedet som faller kraftig, men nøyaktig det samme skjedde i juli i fjor. Da spratt tallene opp igjen måneden etterpå.

DNB legger selv stor vekt på at juli-tallene bør tolkes med varsomhet, fordi svarprosenten var om lag halvparten av normalt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.