En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse viser at ni av ti unge er bekymret for at renten skal fortsette å stige de kommende årene.

To av ti av de spurte i alderen 18 til 24 år sier de er ganske eller veldig bekymret. Syv av ti sier de er litt bekymret.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag av anbudstjenesten Lån.no. Den var nettbasert, og det kom inn svar fra 1004 respondenter.

Renteheving nummer to

I fjor høst opplevde mange unge boligeiere sin første renteoppgang noensinne. Da ble styringsrenten satt opp for første gang på over syv år.

Samtidig har Norges Bank sagt klart ifra at renten vil gå opp flere ganger.

Ifølge Swedbanks seniorøkonom Kjetil Martinsen, vil renten gå opp på nytt allerede torsdag denne uken. Da er det rentemøte i Norges Bank, og «alle» venter at styringsrenten skal opp fra 0,75 til 1,00 prosent.

– Hvis det ikke skjer, blir det en ordentlig karamell, sier Martinsen.

Dersom styringsrenten blir satt opp, vil det trolig ikke gå lang tid før bankene følger etter med å sette opp renten på boliglånene til deres kunder. For dem som har lån i dag, vil det likevel gå minst seks uker før rentehevingen trår i kraft.

Renteoppgang er en bra ting

Martinsen forklarer at de færreste trenger å bekymre seg over at renten skal opp.

– Vi må ta et skritt tilbake og se på hvorfor renten stiger. Det er et bra tegn, fordi det kommer av at flere får jobb og at lønnsveksten er på vei opp, sier han.

Det er verdt å merke seg at en sterkere lønnsvekst kan mer enn kompensere for økte renteutgifter.

– En gjennomsnittsnordmann vil ende opp med økt kjøpekraft, forklarer økonomen.

Her er et regnestykke som forklarer hvordan dette kan skje:

  • Norges Bank har varslet to rentehevinger i år, én denne uken, og én til høsten. For en person med et lån på to millioner kroner, vil dette gi rundt 10.000 kroner i økte renteutgifter.
  • Samtidig spår sentralbanken en lønnsvekst på 3,2 prosent. Det betyr at en person med en inntekt på 500.000 kroner, kan se frem til en lønnsvekst på 16.000 kroner.

Tror folk har tålt renteoppgangen

Martinsen er usikker på om undersøkelsen til Respons Analyse fanger opp en reell bekymring for om egen økonomi kommer til å tåle renteoppgangen, eller om det er en bekymring for at man kan bruke mindre penger på ferie, klær og annet forbruk.

– Det er likevel en del av denne bekymringen vi må ta seriøst. Vi vet at gjeldsnivået til de yngre er veldig høyt, sier han.

Gjeldsnivået har steget dramatisk siden sist renten ble satt opp i 2011, og derfor vet vi ikke helt hvordan renteoppgangen vil påvirke folk.

– Så langt ser det ut som den første rentehevingen har gått bra. Både etterspørselen etter bolig og generelt forbruk har holdt seg oppe, og det tyder på at befolkningen har tålt rentehevingen veldig godt, sier Martinsen.

Dette er de vanligste spørsmålene om fastrente
Øistein Gamst Sandlie i Nordea gir deg de vanligste spørsmålene om fastrente, og svarene som hører til
00:52
Publisert:

Undersøkelsen fra Respons Analyse viser også at folk flest ikke er særlig bekymret, men at det er et stort sprik mellom de ulike aldersgruppene. For de mellom 35 og 64 år, svarer fire av ti at de ikke er bekymret i det hele tatt for at renten skal stige.

Forskjellen mellom de yngste og resten av befolkningen er så stor at den er utenfor feilmarginene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Anita Hoemsnes: Jobbe deltid noen år? Så mye taper du i pensjon
00:59
Publisert: