Mange har brukt sommerferien på å forhandle frem lavere boliglånsrente med banken sin, men nå er bankene i ferd med å stramme inn.

Pengemarkedsrenten Nibor er avgjørende for hvilken rente bankene kan tilby sine lånekunder, og mandag denne uken steg Nibor til det høyeste nivået på fem år.

Sist pengemarkedsrenten var på dagens nivå, lå den gjennomsnittlige boliglånsrenten på over 3,5 prosent.

– Sannsynligheten for en renteheving i september har økt marginalt, sier sjefstrateg Jostein Tvedt, som mener dette er én av tre årsaker til at pengemarkedsrenten har skutt oppover.

Varsel om rentehopp

Etter den siste rentehevingen fra Norges Bank i juni, fikk svært mange satt renten på boliglånet sitt opp. Dette viser DNs egen rentestatistikk, som er basert på den renten DNs lesere rapporterer inn.

I løpet av sommeren klarte mange å forhandle ned renten sin, men de siste dagene har utviklingen snudd.

DN har vært i kontakt med flere lesere som forhandlet ned renten i sommer, men som nå har fått beskjed av banken om at renten vil bli satt opp.

Statistikken indikerer også at boliglånsrenten er på vei opp igjen. Dette henger trolig sammen med utviklingen i det norske pengemarkedet.

Kan få nytt Nibor-hopp

Bankene finansierer utlån til bolig i det norske pengemarkedet, og kostnaden ved dette bestemmes av pengemarkedsrenten Nibor. Denne renten har skutt opp de siste dagene, og ligger nå på 1,67 prosent.

Ifølge Jostein Tvedt er det tre ting som påvirker Nibor: påvirkning fra det amerikanske rentemarkedet, likviditeten i det norske markedet, og markedets forventning til styringsrenten fremover.

– Alle disse tre faktorene trekker i samme retning nå, sier Tvedt.

Han legger til at det ikke trenger være noe dramatikk i dette, fordi de to førstnevnte faktorene gjerne svinger en del.

Tvedt mener også at markedet i løpet av de siste dagene har begynt å prise inn marginalt høyere sannsynlighet for en renteheving i september. En årsak kan være de sterke PMI-tallene som kom mandag, forklarer han.

Danske Bank tror det blir renteheving i september, selv om de mener usikkerheten rundt dette er svært høy.

– Hvis renten blir satt opp, vil vi få et hopp i Nibor igjen, sier Tvedt.

Tror ikke på septemberheving

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er uenig i dette. Sjelden har det vært så usikkert hva Norges Bank vil gjøre på rentemøtet i september, og DNB Markets er blant meglerhusene som mener sentralbanken vil utsette rentehoppet.

– Hvis det blir renteøkning, vil vi nok se at Nibor trekker opp, men vi tror ikke det vil skje, sier Aamdal, som understreker at også de er svært usikre.

Aamdal mener ikke sannsynligheten for en renteøkning har økt de siste dagene, han tror heller at oppgangen i Nibor skyldes at likviditeten i markedet har vært lav, og at den har kommet tilbake de siste dagene.

– Det er ganske vrient å avgjøre hvor mye av oppgangen i Nibor som skyldes forventninger til rentemøtet, og hvor mye som skyldes endringer i påslag. Det er mye skjønn i disse vurderingene, sier han.

Gunstig fastrente

Samtidig som Nibor har steget, er de lange rentene fremdeles lave. I løpet av de siste ukene har det oppstått en situasjon i det norske rentemarkedet vi ikke har sett siden finanskrisen i 2008: Tre måneders Nibor er blitt høyere enn den tiårige swaprenten.

På samme måte som Nibor er avgjørende for den flytende renten på boliglånet, er swaprenten avgjørende for hvilken tiårig fastrente bankene tilbyr.

I juni skrev DN om at dette kunne skje, og at det ville bety svært gunstige fastrenter.

I august kom også nyheten om at Storebrand tilbyr ti års fast rente som er lavere enn dagens flytende rente.

Mens Nibor har steget de siste ukene, har de lange swaprentene holdt seg lave. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.