Statistisk sentralbyrå (SSB) spår færre rentehevinger enn de har gjort tidligere, ifølge deres nye prognoser for norsk økonomi.

Byrået tror Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten allerede om to uker, men etter det spår det kun to rentehevinger i løpet av de neste tre årene.

– Det går bra i norsk økonomi, og oppgangen vil fortsette litt til, men etter hvert vil økte handelsspenninger tynge også norsk økonomi, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Byrået tror oppgangen i norsk økonomi fortsetter i år, men at den vil avta fra og med neste år.

Høyere lønnsvekst

Det siste halvåret har de aller fleste merket at boliglånet er blitt dyrere, etter at Norges Bank har satte opp styringsrenten først i fjor høst og deretter i mars i år.

Bankene har vært raske med å følge opp med å øke boliglånsrentene til sine kunder, og den gjennomsnittlige boliglånsrenten var på drøyt 2,5 prosent.

Norges Bank har sagt at renten skal opp fordi det går bra med norsk økonomi og fordi folk får bedre råd. Det samme mener SSB.

Byrået tror lønnsveksten vil stige til 3,3 prosent i år og 3,5 prosent til neste år.

– Hvorfor skal renten opp nå? Jo, fordi økonomien er i balanse. Da er det ikke naturlig at renten er unormalt lav, slik den er nå. Vi tror en vanlig lånerente vil komme opp på 3,6 prosent, sier von Brasch.

I mars tidligere i år spådde SSB at boliglånsrenten skulle stige til rundt fire prosent.

Utflating i oljeinvesteringer

SSB mener det går bra med norsk økonomi, og venter en økonomisk vekst på 2,5 prosent målt i brutto nasjonalprodukt. Dette er noe lavere enn Norges Banks anslag.

– Økte oljeinvesteringer er den viktigste grunnen til at det går bra med norsk økonomi, sier von Brasch.

Byråets siste investeringstellinger viste en kraftig vekst i oljeinvesteringer i år, så kraftig at SSB nå tror noe vil bli forskjøvet til neste år. Likevel har de oppjustert årets anslag til en vekst på 14,5 prosent, mens de spår et fall på 2,5 prosent i 2020.

– Selv om det er ventet oppstart av flere investeringsprosjekter i årene som kommer, vil dette motvirkes av lavere investeringer i eksisterende prosjekter. Vi regner derfor med nokså flat utvikling i petroleumsinvesteringene i perioden 2020 til 2022, sier von Brasch.

Grunnen til at SSB regner med lavere investeringer i eksisterende prosjekter, er svakere vekst ute og lavere oljepris. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.