Koronakrisen har tynget norsk økonomi i halvannen måned og nå viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå at også oljeprisfallet rammer økonomien med full tyngde. Ifølge byråets konjunkturbarometer er nedturen innen olje allerede større enn i 2015.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener det ser ut som oljeselskapene denne gangen gjør kutt raskere enn ved forrige store oljeprisfall.

– Det ser ut som om selskapene planlegger å kutte investeringene allerede i år, både på grunn av koronaviruset og på grunn av oljeprisfallet, sier sjeføkonomen.

Likevel er Due-Andresen klinkende klar: Den verste oljenedturen kommer til neste år.

«Blir dramatisk»

Ved forrige oljekrise falt investeringene drøye 30 prosent på tre år. Nå kan investeringene falle 30 prosent på ett år, eller enda mer, ifølge flere analytikere DN snakket med onsdag denne uken.

Dersom det skjer, vil aktiviteten på norsk sokkel falle til det laveste nivået på minst ti år.

– Dette blir dramatisk for norsk oljeindustri og relaterte næringer, sier Due-Andresen.

Hun presiserer at oljesektoren er blitt mindre viktig for norsk økonomi siden forrige oljenedtur, men at et kraftig investeringsfall vil bidra til å gi en kraftig brems til økonomien som kommer på toppen av koronakrisen.

Svakere innhenting enn andre

Denne bremsen vil komme samtidig som norsk økonomi egentlig skulle hentet seg inn igjen etter koronakrisen, sammen med resten av Europa. Det internasjonale pengefondet IMF spådde nylig et fall i bnp for Fastlands-Norge på 6,5 prosent i år og en økning på bare 4,5 i 2021.

De spår en vesentlig svakere innhenting enn i land som Danmark eller Sverige, nettopp på grunn av oljeprisfallet.

– Vi regner med at de største ringvirkningene fra oljesjokket vil blir mer merkbart fra neste år og fremover, da vi håper at restriksjonene på grunn av koronaviruset er blitt lettere, sier Due-Andresen, og legger til:

– Sånn sett vil oljeprisfallet bidra til å holde tilbake den oppgangen vi burde hatt i norsk økonomi etter koronakrisen.

– Men det blir vekst til neste år?

– Ja, men vi er usikre på hvor sterk den gjeninnhentingen kommer til å bli, sier sjeføkonomen.

Avhenger av støttepakke

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank mener det som skjer i oljemarkedet nå er «helt spesielt».

– Oljeselskapene ser nå på kostnadene sine, hvilke prosjekter som skal utsettes og leting utsettes. Dette får litt effekt med en gang, men det meste kommer lenger frem i tid, sier Knudsen.

SSB har i utgangspunktet spådd en vekst i oljeinvesteringene på fem prosent i år, men Knudsen er overbevist om at det blir et fall allerede i år. Noe stort fall blir det uansett ikke i år, fordi en del store prosjekter som Castberg, Johan Sverdrup fase to og Balder kommer til å gå som normalt.

– Hvor mye aktiviteten vil falle, avhenger blant annet av om det kommer en støttepakke til oljenæringer eller ikke, sier Knudsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.