Markedsaktørene har hele uken ventet spent på nye industritall fra Tyskland. De ble ikke beroliget.

PMI-indeksen for tysk industri falt fredag til 44,7, mot ventet 48.

PMI-indeksen baseres på en undersøkelse blant innkjøpssjefer, og er følges tett av økonomene, fordi indikatoren har vist god evne til å tidlig fange opp svingninger i økonomien. En indeks under 50 viser avtagende aktivitet.

Det tallet som økonomene henger seg mest opp i er ordreinngangen, som falt til et nivå man ikke har sett siden finanskrisen i 2008 og 2009.

– Den PMI-en er et sterkt vitnesbyrd på at tysk industri er i resesjon. Det er særlig nye ordre som sviktet og det tyder på at fallet fremover blir enda verre, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

– Nær en eller annen rentetopp

Han sier man allerede ser tegn på dette i bedriftene.

For et par uker siden meldte den tyske bilgiganten Volkswagen at de skal kutte 7000 jobber frem mot 2023. BMW sa onsdag at de skal kutte 4000 stillinger verden over og stanser alle nyansettelser i år. Også Ford kutter 5000 stillinger i Tyskland.

Ifølge Bloomberg kan den mulige fusjonen mellom Deutsche Bank og Commerzbank bety opptil 40.000 jobbkutt.

– Tysk bnp falt i tredje kvartal i fjor og siden har det bare gått verre og verre. Nå er Tyskland på vei mot resesjon og eurolandene på vei mot lavkonjunktur, sier Andreassen.

Hans spådom er at vi først får nedgangstider i industrien i resten av Europa. Deretter får vi lav lønnsvekst, det vil gå ut over detaljhandelen og det blir behov for mer stimuli i form av rentekutt. Men ettersom statsfinansene i Europa er svake må den europeiske sentralbanken trå til med nye lettelser enten ved nye rentekutt eller billig lån til ingen eller negativ rente.

– Jeg har ingen tro på at vi får andre renter fremover enn det vi har hatt. Vi er nær en eller annen rentetopp, sier Andreassen.

Frykter usikkerheten alene er nok

Europeisk økonomi begynte å sakke akterut omtrent på denne tiden i fjor. En rekke midlertidige faktorer har fått skylden, men de siste månedene har spesielt svekkelsen i tysk industri skutt fart nedover.

– Å si at disse tallene er «ganske svakt» er en underdrivelse, sier Ole André Kjennerud, som er DNB Markets ekspert på europeisk økonomi, og legger til:

– Dette er de verste tallene for ordreinngang vi har hatt siden eurokrisen og finanskrisen.

Han er ikke alene om å reagere negativt på tallene. Renten på tyske statsrenter falt fredag til like under null, for første gang siden 2016.

Det betyr at du nå må betale for å få lov til å låne ut penger til Tyskland.

– Det virker som den usikkerheten vi har snakket om så lenge, og som vi har tenkt skal gå over, har materialisert seg i at bedriftene har holdt tilbake investeringene, sier Kjennerud.

Økonomene forklarer at selv om han er positiv til at det blir en brexit-løsning, og at vi får en handelsavtale mellom USA og Kina, så er faren at usikkerheten varer så lenge at det i seg selv kan sende Europa ned i en ny nedtur.

– Er det sannsynlig med en ny nedtur i Europa?

– Jeg vet ikke. Sannsynligheten har i hvert fall økt, sier Kjennerud, som på Twitter skriver at tysk industri er på vei ned i gjørma.

Hodepine for sentralbanken

Hans kollega fra Danske Bank, Christian Lie, er enig:

– Guffent. Spørsmålet er hvor lenge industrisvakheten fortsetter før det rammer arbeidsmarkedet og servicesektoren. Ordreinngangen i industrisektoren er en «grei» ledende indikator for sysselsettingskomponenten i tjeneste-PMI, skriver han på Twitter.

Også fransk PMI skuffet fredag. Både indeksen for industri og tjenestesektoren var lavere enn ventet.

– Industrien i eurosonen er skjøvet inn i et virkelig dårlig sted, mens den bredere økonomien virker å stå bedre imot det nedadgående presset, skriver Nordea Markets' sjeføkonom Jan von Gerich i en kommentar.

Han mener utsiktene for industrien er ekstremt bekymringsfull, og at dette vil gi mer hodepine for den europeiske sentralbanken.

Europas sentralbanksjef Mario Draghi forsøkte imidlertid fredag å roe ned markedet.

Under et EU-toppmøte sa han at eurosonen gjennomgår en tilfeldig avmatning og at risikoen for resesjon er veldig lav, ifølge TDN Direkt.

.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Da Levi Strauss ble notert på NY-børsen, brøt kleskoden sammen
00:30
Publisert: