Fredag morgen vartet Norges Bank opp med et kutt i styringsrenten på 0,75 prosentpoeng, noe som er tre ganger så kraftig som et vanlig rentekutt.

I løpet av det siste døgnet har også pengemarkedsrenten falt kraftig, noe som gjør det billigere for bankene å låne ut penger til husholdningene, forklarer Kjetil Martinsen, seniorøkonom i Swedbank.

– Jeg tror nok bankene kommer til å annonsere nye kutt i boliglånsrentene sine fremover, sier Martinsen.

Spørsmålet er hvor mye de vil kutte, og når.

Kritikk fra politikerne

I løpet av den seneste uken har norske banker fått kraftig kritikk fra både økonomer og politikere fordi de enten ikke kutter boliglånsrentene nok, eller fordi de gjør det for tregt.

Flertallet av bankene som har offentliggjort rentekutt til sine boliglånskunder vil ikke gjennomføre kuttet før om seks uker. DNB venter helt til 1. mai, og er dermed en av bankene som venter lengst.

Dette fikk blant annet Hilde C. Bjørnland, professor og prorektor ved Handelshøyskolen BI, til å reagere.

– Bankene må ta sin del av dugnaden, sa hun til DN på fredag.

Nå slutter også politikerne seg til kritikken.

– Grepet til Norges Bank har lite effekt hvis ikke andre bankene følger etter, sier Hadia Tajik, finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

«Tror folk har store forventninger»

Dersom bankene ikke følger etter og kutter boliglånsrentene til sine kunder, vil rentekuttet fra Norges Bank ha liten effekt, og folk flest vil ikke merke noen forskjell i det hele tatt. Norges Bank er avhengig av at bankene responderer på kutt i styringsrenten for at deres pengepolitikk skal få gjennomslag.

– Burde bankene kutte boliglånsrentene sine raskere enn det de har varslet så langt?

– Bankene vurderer rentene sine selv, men jeg tror folk har store forventninger til at bankene vil gjøre det som trengs når vi er i en så ekstraordinær situasjon som vi er i nå, sier Tajik.

– Tror du bankene har tatt innover seg disse forventningene?

– Noen av bankene har kanskje begynt å ta det innover seg, men det kan fremstå som det gjenstår litt. Jeg vil oppfordre bankene til å tenke på at det kommer en tid etter denne situasjonen vi er i nå, og tilliten til bankene i fremtiden vil bygge på hvordan de håndterer dette nå, sier hun.

Hadia Tajik ble blank i øynene da hun snakket om drosjesjåføren. Nå er han permittert
Norges Taxiforbund ser en nedgang i taxinæringen på 60-100 prosent. Taxisjåfør Sayd Hassan Faryabi opplever de tøffe tidene i taxinæringen.
01:51
Publisert:

Bør få lavere rente omgående

Frp-leder Siv Jensen, som inntil ganske nylig var finansminister, sier at kunder som står i en vanskelig økonomisk situasjon bør få tilgang til en bedre rente omgående når bankene setter ned renten.

– Jeg har i dag blitt kontaktet av folk som sier at banken deres responderte med å sette ned renten raskt og det er jeg glad for, sier hun.

Jensen forklarer at hun alltid har vært opptatt av at rentemarginen ikke skal være for stor i en normal situasjon.

– Når vi nå er i en svært vanskelig tid, hvor vi også har banker som er godt rustet gjennom flere år med gode reguleringer, forventer jeg at bankene tar vanlige folks økonomi på alvor, sier hun.

Forventer at bankene følger opp raskere

De fleste bankene har så langt fastsatt rentekutt på 0,35 prosentpoeng, til tross for at sentralbanken allerede forrige uke kuttet styringsrenten med 0,50 prosentpoeng. En viktig årsak til at bankene ikke har kuttet sine boliglånsrenter like mye, er at pengemarkedsrenten Nibor er blitt dratt oppover økt risikopåslag i markedet.

Det er pengemarkedsrenten Nibor, som igjen påvirkes av styringsrenten til Norges Bank, som bestemmer hvor mye det koster for bankene å låne ut penger til sine boliglånskunder.

For å møte dette problemet Har Norges Bank stilt opp med ekstraordinære kriselån til bankene, såkalte F-lån. Gjennom disse lånene kan bankene låne så mye penger de ønsker av sentralbanken, og renten på lånene tilsvarer styringsrenten, som er mye lavere enn Nibor.

– Disse lånene bidrar til at bankene raskere kan følge opp Norges Banks renteendringer, og det forventer i at bankene gjør. Vi er avhengige av at folk bruker penger for at hjulene i samfunnet skal gå rundt, at bedrifter ikke skal gå konkurs og dermed at arbeidsplasser blir borte, sier Siv Jensen.

Kraftig marginforbedring

Årsaken til at pengemarkedsrenten Nibor ikke har falt like mye som Norges Bank har kuttet styringsrenten, er de urolige markedsforholdene som følge av koronaviruset.

Selv om Nibor falt rundt 0,30 prosentpoeng på fredag, kan den hoppe opp igjen neste uke. De bankene som da har annonsert kraftige kutt i boliglånsrentene sine, vil risikere å måtte betale dyrt for det, forklarer Kjetil Martinsen.

– Det er lett å kutte renten, men det er ikke like enkelt å forklarer kundene dine at du må sette opp boliglånsrenten fordi risikopåslaget i det amerikanske pengemarkedet har økt, sier seniorøkonomen.

Totalt har Nibor falt rundt 0,70 prosentpoeng siden nyttår, så de bankene som kun har kuttet boliglånsrenten med 0,35 prosentpoeng opplever nå en kraftig marginforbedring.

God dialog med bankene

Finansminister Jan Tore Sanner (H) svarer følgende på spørsmål om bankene bidrar nok i dugnaden:

– Jeg opplever at banknæringen ønsker å være en del av løsningen på de utfordringene vi står i nå. Vi har god dialog med bankene og jeg har tillit til at de gjør det de kan innenfor rammene av godt bankhåndverk.

Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur legger til at det er viktig at folk bruker forbrukermakten sin og ringer banken sin. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.