Strømprisen steg drøyt ti prosent forrige uke, og nå får brexit skylden for dette også.

Mildt vær og billig vindkraft i Europa har sendt de norske strømprisene nedover siden rekordprisene i januar, men nå har utviklingen snudd.

«Det virker som ingen ting kan unnslippe klørne til brexit», skriver Financial Times, og viser til at karbonprisen forrige uke steg til det høyeste nivået på ti år.

Fryktet kvotedumping

Selv om vær og vind tradisjonelt har hatt mye å si for strømprisene i Norge, er kostnaden for strømproduksjon i de europeiske gass- og kullkraftverkene kanskje enda viktigere.

Denne kostnaden har skutt i været det siste året, takket være at EU har strammet inn kvotemarkedet for CO2-utslipp.

Prisen for å slippe ut et tonn CO2 har over femdoblet seg, og både NVE og kraftanalytikerne er enige om at dette er den viktigste årsaken til at strømprisen i Norge har steget markant det siste året.

Storbritannia utgjør en viktig del av dette kvotemarkedet, og ifølge Financial Times har markedsaktørene fryktet at dersom Storbritannia skulle forlate EU uten en avtale, så ville britiske selskaper dumpet karbonkvoter for mellom 50 og 100 millioner pund ut i markedet.

– Spesielt fabrikker ville solgt kvoter til markedet, sier Mark Lewis i BNP Paribas til den britiske avisen.

Denne frykten har trukket ned karbonprisene de siste månedene.

«Lettelsesrally»

Det som skjedde forrige uke var at EU-toppene i Brussel ga Storbritannia en utsettelse av brexit. Markedet tolker dette som at en brexit uten en avtale er mye mindre sannsynlig.

Frykten for britene skal dumpe kvoter ut i markedet forsvant, og det satte i gang et lettelsesrally i kvotemarkedet.

I løpet av en uke økte karbonkvoteprisene med rundt 14 prosent, til over 27 euro per tonn. Det er det høyeste nivået siden finanskrisen.

Dette ga økte strømpriser i Europa.

«Nabolandene våre opplevde forrige uke økte kraftpriser, dette skyldes blant annet en oppgang i brenselspriser og CO2-kvoter, skriver NVE i sin ukentlige energirapport.

Det bidro til at Norge importerte mindre strøm fra Europa, og det bidro også til å trekke de norske strømprisene oppover.

Forventer fremdeles høye priser

NVE skriver videre at de økte karbonprisene har medvirket til at prisen på fremtidskontrakter for strøm har steget.

«Blant annet økte kontrakten for nordisk kraft for tredje kvartal med 11,1 prosent til 38,8 øre per kilowattime», skriver NVE.

Tørrere værvarsler har også bidratt til forventninger om økte priser fremover. Fremdeles mangler det store mengder snø i fjellene, og dette er også med på å gjøre at markedet forventer at prisene vil holde seg høye fremover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.