Lørdag faller strømprisen som en stein til 14,6 øre per kilowattime på Østlandet, en halvering fra dagen før.

I Nord- og Midt-Norge er strømprisen enda lavere. Her ligger den på 9,2 øre.

Strømprisen har falt sammenhengende siden rekordnivåene fra januar i vinter, og er nå på det laveste nivået siden 2015.

Mye nedbør

Det er ikke uvanlig at strømprisen faller brått i helgene, da etterspørselen er lavere fordi folk bruker mindre strøm. Også i noen helger i fjor høst falt strømprisen brått, men ikke til like lave nivåer som nå.

Tor Reier Lilleholt, kraftanalytiker i Wattsight, forklarer at nedbørsmengdene fra de siste dagene har bidratt til prisfall.

– Regnet har en del å si, fordi det fyller opp vannmagasinene, sier Lilleholt.

Mildt vær har gjort at fyllingsgraden i vannmagasinene har tatt seg opp de siste ukene, og forrige uke lå den fem prosentpoeng over normalen, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er fremdeles betydelig mindre snø enn normalt, så den hydrologiske balansen er fremdeles litt negativ. På Østlandet har det heller ikke regnet så mye mer enn normalt, sier Lilleholt, som mener det er kraftprisene i Europa som er den viktigste årsaken til de lave strømprisene.

Negativ strømpris i Tyskland

Strømprisen er nemlig enda lavere i Danmark og Tyskland, noe som gjør at vi importerer strøm gjennom kraftkablene til kontinentet. Det gir billigere strøm her hjemme.

– Det som skjer i Tyskland nå er ganske unik. Der er strømprisen positiv kun fem timer i døgnet. I de andre timene må kraftprodusentene betale for å produsere strøm, sier Lilleholt.

Høy vindkraftproduksjon er den viktigste grunnen til dette, forklarer analytikeren.

Ole Tom Djupskås, kraftanalytiker i Refinitv, mener de tyske prisene er svært uvanlige.

– Prisen har falt under minus 40 øre. Dette er helt spesielt. Det skyldes rekordhøy vindkraftproduskjon og lavt forbruk. Jeg tror ikke jeg har sett så lave priser noensinne, sier han.

Høy eksport nordpå

De lave prisene har spredt seg fra Tyskland til Sverige, Danmark og Finland, som ikke har så mye regulert vannkraft. I Norge faller ikke strømprisen like mye, fordi vannkraftprodusentene kan redusere sin produksjon.

I Nord- og Midt-Norge er prisene omtrent like lav som i Sverige nå. Disse regionene er koblet sammen med det svenske kraftmarkedet gjennom kraftkabler.

I tillegg er det større mengder snø i fjellet nordpå, og smeltingen er høy. Det gjør at vannkraftprodusentene i mindre grad kan holde igjen produksjonen.

– Det er høyere vannføring enn i Sør-Norge. Det er mindre snø igjen sørpå, det gjør at vannkraftprodusentene sørpå kan ta ned produksjonen i større grad, sier Djupskås.

I 18 av årets 22 første uker har Norge kjøpt mer strøm fra Europa enn vi har solgt, ifølge tall fra NVE. Det er fordi strømprisen har vært lavere på kontinentet, noe som har gitt lavere strømpris her hjemme.

Venter fremdeles høye priser

Analytikerne venter ikke at de lave kraftprisene vil vare særlig lenge. Både Djupskås og Lilleholt venter at strømprisen vil ta seg opp til høsten, og ligge på rundt 40 øre i fjerde kvartal.

Økte priser på karbonkvoter er en av de viktigste årsakene til at strømprisen generelt har steget de siste årene.

Karbonprisen skjøt fart i fjor vår, etter at EU varslet innstramninger i kvotemarkedet. Det sendte strømprisen opp til det høyeste nivået på ti år, etter flere år med billig strøm i Norge.

– Vi venter at kraftprisen skal betydelig opp til vinteren. Forventningene våre er ikke langt unna de prisene vi hadde sist vinter, sier Lilleholt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.