De amerikanske børsene faller kraftig tirsdag kveld, mye på grunn av frykten for at amerikansk økonomi går en mørkere fremtid i møte.

Mandag falt rentekurven til sitt flateste nivå siden 2007, og tirsdag fortsetter utviklingen. En negativ rentekurve er nå kun én tidel av et prosentpoeng unna, noe som vil være et sterkt resesjonsvarsel.

Sjeføkonom i Eika gruppen, Jan Ludvig Andreassen, er usikker på hvor mye rentekurven egentlig sier om fremtiden til hverken økonomien eller børsene. Likevel tror han en negativ rentekurve kan utløse et nedsalg innen aksjer.

– Hvis rentekurven inverterer, gitt den treffsikkerheten den har hatt i å spå resesjoner tidligere, så tør ikke folk annet enn å ta hensyn. Da vil de kjøpe mer statsobligasjoner og selge mer aksjer, sier sjeføkonomen.

Treffsikker indikator

For en som ikke er uvanlig opptatt av makroøkonomi, kan rentekurven virke som et fjernt begrep. Sannheten er at den er svært enkel. Den sier noe om hva markedet tror renten vil være om ett år, to år, fem år og ti år.

Dersom det går bra med økonomien, slik det gjør i Norge, vil denne rentekurven peke oppover. Investorene tror renten vil stige fremover, i takt med at økonomien vokser.

Noen ganger peker rentekurven nedover. Siden 1955 har dette skjedd ni ganger i USA. Hver eneste gang har amerikansk økonomi blitt rammet av en nedgangsperiode.

Mandag ble deler av rentekurven negativ. Dette er ikke et like sterkt resesjonsvarsel som dersom forskjellen mellom toårige og tiårige renten skulle bli negativ. Tirsdag kveld var denne differansen på 0,10 prosentpoeng, det laveste siden 2007.

– I teorien burde ikke det ikke være det, men rentekurven har vist seg å være treffsikker som indikator. Når den blir inverterer og blir negativ, så pleier det å komme en økonomisk nedtur noen kvartaler senere, forklarer Andreassen.

«Tyder på mye stress»

Rentekurven er elsket og hatet av makroøkonomer over hele verden. Grunnen til at mange økonomer har trykket den til sitt bryst, er nok at den gir mye informasjon om hva markedet tror om fremtiden. Selv er ikke Andreassen noen veldig stor tilhenger av rentekurven, men han mener likevel den inneholder verdifull informasjon.

– Hvis du spør meg hva dagens rentekurve indikerer, så vil jeg si at det først og fremst tyder på mye stress i kredittmarkedet, sier Andreassen.

Sjeføkonomen peker på at tusenvis av investorer over hele verden jakter på langsiktige og sikre investeringer, og at de finner det i amerikanske tiårsobligasjoner. Mens rentene i Europa og Japan i realiteten er negative, gir amerikanske statspapirer en avkastning på rundt tre prosent i året.

– Når det er negativ rente i mange land, vil mange kjøpe amerikanske statsobligasjoner, sier Andreassen.

Økt etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner løfter prisene, mens rentene blir presset ned. Det er slik obligasjonsmarkedet fungerer.

Frykter to tabber

Andreassen tror problemene i kredittmarkedet vil fortsette å øke fremover.

– Hvis jeg har rett i at det er problemer i markedet, så er det en stor tabbe av Den europeiske sentralbanken (ECB) å avslutte verdipapirkjøpene i desember. Det vil skape problemer i et allerede svakt kredittmarked. Det vil også være en stor tabbe dersom Den amerikanske sentralbanken (Fed) hever renten i desember, sier Andreassen.

Sjeføkonomen er usikker på hvor mye dette vil plage børsene og arbeidsmarkedet, men han er klar på at situasjonen i kredittmarkedet vil bli verre dersom ECB strammer inn og Fed hever renten.

– Kombinasjonen av de to er skremmende. De tenker bare på hva som skjer i deres egne markeder, sier Andreassen.

Begge de to innstramningene er varslet i god ti i forveien. ECB har vært svært klar på at de vil avslutte verdipapirkjøpene i desember, etter at siste nedtrapping var i september. Federal Reserve på sin side har signalisert årets tredje renteheving før jul. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette skal du aldri gjøre med en god kniv
Karbonstål eller rustfritt? Hva med en slipestein til 16.000 kroner? Gasellebedriften Skarpekniver og vinneren av World Sushi Cup, Vladimir Pak, gir deg gode råd for kjøp og bruk av skikkelige kjøkkenkniver.
02:34
Publisert: