Økt uro får investorer til å fortsette å strømme til trygge investeringer som statsobligasjoner. Det gjør at rentene nå faller over hele verden. I Tyskland er den tiårige statsrenten for lengst gått i minus.

I USA har de lange rentene falt sammenhengende siden november i fjor, og tiårsrenten falt onsdag til det laveste nivået siden 2017.

Ingvild Borgen Gjerde, rente- og valutaanalytiker i DNB Markets, karakteriserer stemningen i markedet slik:

– Det er ganske dårlig stemning. Det er helt klart nervøsitet i markedene, sier hun.

Nå har bekymringen fra rentemarkedet «endelig» smittet over på aksjemarkedet. Børsfallet som begynte i USA tirsdag kveld er i ferd med å tilta, og hovedindeksen på Oslo Børs endte onsdag 2,26 prosent ned.

Perfekt storm?

Mens handelskrigen er i ferd med å nå nye høyder har den økonomiske svekkelsen også nådd USA, i tillegg til Europa og Kina. Rentemarkedet i USA signaliserer økonomisk nedtur, mens det politiske kaoset skaper usikkerhet i Storbritannia og Italia.

– Er dette en perfekt storm? spør Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank.

Frykten for en økonomisk nedtur grep markedene i fjor høst, og ga det verste børsfallet i USA siden finanskrisen. Siden har aksjemarkedet slått tilbake for fullt og steget til nye høyder. Derimot har rentene fortsatt å falle, og det bekymrer analytikerne.

– Til tross for børsoppgangen har vi sett at pengene er blitt flyttet ut av aksjemarkedet og inn i obligasjonsmarkedet i år. Det virker som om investorene er litt mer nervøse enn man kan få inntrykk av, gitt at børsene i USA har steget 15 prosent i år, sier Borgen Gjerde.

Å kjøpe statsobligasjoner er det samme som å låne ut penger til et land for en viss rente, og amerikanske og tyske obligasjoner er ansett som noen av de sikreste investeringene i verden.

Når investorene blir mer nervøse og etterspørselen etter obligasjoner øker, presses renten ned.

Vedder på to rentekutt

Borgen Gjerde forklarer at det er en del langsiktige og strukturelle endringer som presser rentene nedover. Aldring av befolkningen, økte pensjonsforpliktelser og økt reguleringer av finanssektoren er noen av disse endringene.

Samtidig sier rentenivået noe om hvordan markedet tror det kommer til å gå med økonomien fremover, og akkurat nå er rentemarkedet nær ved å spå en kraftig økonomisk nedtur.

Differansen mellom amerikanske ti- og toårsrenter er bare en drøy tidel fra å bli negativ, noe som omtales som en invertert rentekurve.

– Hver gang denne differansen har falt under null i perioden etter annen verdenskrig, har dette blitt etterfulgt av en resesjon i amerikansk økonomi. Dette kan bidra til å forklare hvorfor betydelige fall i tiårsrentene nå bidrar til usikkerhet i aksjemarkedet, sier Borgen Gjerde.

Investorene er nå så pessimistiske på vegne av amerikansk økonomi at de tror sentralbanken må redde økonomien ved å senke renten for første gang siden 2008.

– Markedet har priset inn en sannsynlighet på 85 prosent før rentekutt i år, og 35 prosents sannsynlighet for to rentekutt, sier Borgen Gjerde.

Trump kan bli joker

Christian Lie i Danske Bank peker på flere årsaker til at det er stormfulle markeder:

Denne uken har Kina kommet med nye trusler mot USA, samtidig som Donald Trump sier at USA ennå ikke er klare for å forhandle med Kina om en handelsavtale.

Den økonomiske veksten har falt i både Europa og Kina det siste halvåret, og nå kommer de første tegnene på en svekkelse også i USA.

– Vi har fått den svakeste industriaktiviteten i USA siden 2009, sier Lie, og sikter til PMI-indeksen som kom forrige uke.

Indeksen er basert på en spørreundersøkelse blant amerikansk innkjøpssjefer, og har vist god evne til tidlig å fange opp endringer i den økonomisk utviklingen. PMI-indeksen for industrien var den svakeste siden 2009, mens også de totale PMI-tallene var svake.

Lie nevner også politisk uro i Storbritannia og Italia som uromomenter, samtidig som det er flere faktorer som kan stabilisere markedene:

Veksten i verdensøkonomien er fortsatt grei, arbeidsmarkedene er sterke, lønnsveksten er stigende og stemningen blant husholdningene er høy.

Donald Trump kan bli en joker:

– Trump ønsker å bli gjenvalgt i 2020 – til det trenger han solid økonomi og aksjemarkeder, sier Lie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.