SSBs varehandelsindeks falt kraftig i desember, viser tall offentliggjort fredag. Fra november til desember falt omsetningsvolumet i detaljhandelen med 3,6 prosent.

På forhånd var det ventet et fall på 0,5 prosent i desember, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

– Desember har som regel vært en nedgangsmåned for detaljhandelen de siste årene. Det er fordi stadig mer av julehandelen legges til november, når det er tilbudskampanjer som Black Friday og Black Week, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas.

– Redusert kjøpekraft grunnet økte priser og økte rentekostnader er også en faktor som naturligvis kan ha bidratt til nedgangen i detaljhandelen i desember, legger han til.

Indeksen har vist en fallende trend det siste året, og i 2022 endte brorparten av månedene med nedgang.

Elektronikk og dagligvare

De fleste næringene opplevde nedgang i omsetningsvolumet i desember, men den største nedgangen var i elektronikkbutikker og dagligvarebutikker. Også sportsbutikker og møbelbutikker bidro til nedgangen, ifølge SSB.

SSB skriver videre at økte priser bidro til et lavere omsetningsvolum.

Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets konstaterer at tallene var langt lavere enn ventet.

– Det er stort fall, og det viser at varehandelen har fått seg et støt. Renter biter, og høyere priser biter, sier Midtgaard.

Likevel tror hun ikke den store endringen skremmer Norges Bank til å endre renteutsiktene, hun venter fortsatt en renteheving i mars.

Seniorøkonom Sara Midtgaard Handelsbanken.
Seniorøkonom Sara Midtgaard Handelsbanken. (Foto: Mikaela Berg)

– Det var ventet negative tendenser i detaljhandelen. Vi ser for oss at fallet fortsetter fremover, men ikke nødvendigvis ikke så store fall. Dersom detaljhandelen faller fritt kan det gjøre utslag på renteutsiktene, men ikke slik det er i dag, sier Midtgaard.

Hun understreker samtidig at det har vært tydelige at forbruket står overfor et negativt vendepunkt.

– Detaljomsetningen viser at undersøkelsene av konsumenttilliten stemmer, at folk vil kutte i forbruket. Det tok en stund før vi så at undersøkelsene stemte med faktisk forbruk. Samtidig har spareraten falt i minus som viser at folk bruker mer sparepenger for å holde forbruket oppe, sier Midtgaard.

Bilsalget økte

Til tross for det kraftige, totale fallet, var det likevel én kategori som utmerket seg i desember.

Både ujusterte verdi- og volumindekser viser sterk vekst for salg av motorvogner i desember, skriver SSB. Ifølge statistikkbyrået samsvarer det med en stor økning i nybilregistreringer fra november til desember.

Den markante veksten kom rett før merverdiavgift på elektriske personbiler, og en egen vektkomponent i engangsavgiften på personbiler, ble innført 1. januar 2023, skriver SSB.

Indeksen for varekonsum inkludert bilsalg endte i desember på hele 12,7 prosent, altså mot et fall på 3,6 prosent for varehandelindeksen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.