Siden strømprisen nådde toppen i slutten av januar, har den falt så å si sammenhengende. Nå ligger spotprisen på i underkant av 40 øre per kilowattime, noe som er lavere enn på samme tid i fjor.

For sluttbrukeren ligger strømprisen på omtrent 67 øre.

– Det kom noen ekstremt varme værvarsler i februar, som fjernet frykten for de høye prisene man kan få på vinteren. Forbruket har vært lavt siden, fordi temperaturene har vært høye, forklarer Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Wattsight.

Samtidig har mye vind gjort at strømrisen har vært enda lavere i Tyskland og Danmark, noe som gjør at Norge har importert store mengder kraft derfra.

Billigere i Europa

Statistikk fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) viser at Norge har vært nettoimportør av kraft de siste åtte ukene. Det betyr at vi har kjøpt mer kraft enn vi har solgt.

– Det har vært full stopp i eksporten, og så har vi importert ganske store volum i første kvartal, sier Lilleholt.

Ifølge NVE har vi så langt importert 2,1 terawattimer kraft, noe som er nok til å dekke bergensernes strømforbruk for et helt år.

I samme periode gikk strømmen i kraftkablene motsatt vei. Da hadde vi eksportert 2,4 terawattimer på denne tiden.

Årsaken til at vi kjøper strøm fra Europa, er at strømmen har vært billigere der.

– I de ukene med mest vind har de tyske kraftprisene vært halvparten av de nordiske, så da har man hatt muligheten til å importere ganske rimelig, sier Lilleholt.

Har presset ned norske priser

De lavere europeiske strømprisene har også presset ned de norske strømprisene, noe NVE bemerker i sin ukentlige rapport om kraftsituasjonen.

«Det nordiske kraftmarkedet har de siste ukene vært preget av fallende kraftetterspørsel og høy vindkraftproduksjon. Dette har bidratt til å trekke ned prisnivået i alle de nordiske landene», skriver de.

Høy import har også gjort at de norske vannkraftprodusentene har kunnet spare på vannet, og kombinert med unormalt mye nedbør har det bidratt til at magasinfyllingen nå nærmer seg normalen for årstiden.

Forrige uke var tilsiget i vannmagasinene over dobbelt så høy som normalt, og også denne uken var det ventet et høyere tilsig enn normalt.

Venter høye priser gjennom sommeren

Samtidig er det fremdeles for lite snø i fjellet. Normalt øker snømengden omtrent frem til denne tiden på året, men fremdeles er det ifølge NVEs beregninger 11 terawattimer mindre snø enn normalt.

Ifølge beregningene til Lilleholt er snømangelen enda verre.

– Vi snakker om en svikt på rundt 20 prosent, sier kraftanalytikeren.

Det kom godt med snø i februar og mars, men i april har det snudd. Når det er for lite snø i magasinene, betyr det at det er mindre sjanse for vårflom og svært lave strømpriser.

– Strømprisen klorer seg fast på rundt 40 øre, selv om det har vært vått vær og lavere forbruk, sier Lilleholt.

Analytikeren tror strømprisene vil holde seg omtrent på dette nivået også i andre og tredje kvartal, noe som er unormalt for årstiden.

– Sannsynligheten for en vårflom er liten, så produsentene får plass til vannet fra snøen som smelter. Da kan de spare vannet til høsten, da prisene normalt er høyere, sier Lilleholt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.