Strømprisen steg til rekordhøyder i sommer da tørken sto på som verst, og til tross for mer nedbør over hele landet i det siste har strømprisen holdt seg høy. Ifølge tall fra NordPool lå strømprisen for Oslo på rundt 55 øre per kilowattime forrige uke. Det er dobbelt så mye som på samme tid i fjor.

En viktig årsak til dette er at vannmagasinene ikke er så fulle som de pleier på denne tiden av året.

Mye eksport har bidratt

Ved utgangen av forrige uke var fyllingsgraden i norske magasiner 65,5 prosent, noe som er et godt stykke under det som har vært normalt de siste årene, ifølge Martin Andreas Vik, som er førstekonsulent i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Nå ser man tydelig resultatet av tørken. Den mangelen på nedbør vi hadde i sommer gjør at vi har en fyllingsgrad som er en god del lavere enn det vi normalt har, sier Vik.

– Men det har jo regnet mer i det siste?

– Ja, men mye har gått til å fylle opp grunnvann, også har vi hatt ganske høy produksjon av vannkraft. Selv om vi bruker mesteparten av produksjonen til norsk forbruk, har en god del av strømmen gått til eksport i det siste, men vi forventer at dette vil avta fremover, sier Vik.

Vik understreker at dagens situasjon absolutt ikke er kritisk, og at vi har flere store vannmagasiner å spille på. Likevel tror NVE at vi kommer til å kjøpe strøm fra Europa til vinteren:

– Den siste prognosen til NVE viser at vi sannsynligvis kommer til å måtte importere en god del strøm fra Europa frem mot vårsmeltingen, men dette vil være væravhengig, sier Vik.

Kan bli dyr import til vinteren

Importert strøm fra Europa betyr høyere strømregninger til vinteren. I august skrev DN at analytikere tror strømprisen vil holde seg på dagens høye nivå, noe som for en vanlig husholdning vil øke strømregningen med flere hundre kroner i måneden.

Olav Johan Botnen er kraftanalytiker i Wattsight, og han forklarer at det har vært en del eksport av strøm til Europa på grunn av at kraftprodusentene får bedre betalt for strømmen sin der.

– Europa har veldig høye strømpriser, høyere enn våre, sier Botnen.

Han forklarer at strømprisene i Europa er høye fordi prisen på CO2-kvoter har gått kraftig opp, i tillegg til at både gass- og kullprisene er veldig høye. Dette gjør at strømprisene på kontinentet trolig vil ligge på rundt 60 øre per kilowattime fremover.

– Det er denne typen kraft vi må kjøpe tilbake til Norden dersom det skulle bli en tørr høst, sier Botnen.

De neste ukene blir avgjørende

Botnen forklarer at vi har høye strømpriser i Norge hovedsakelig fordi vi har vært gjennom en tørr sommer.

– Nå har vi fått normalnedbør, men vi har ikke tatt igjen etterslepet, sier Botnen, og sikter til at vannmagasinene ikke er så fulle som de pleier å være.

Botnen understreker at situasjonen ikke er kritisk, men at både de norske og de svenske vannmagasinene mangler ganske mye vann.

– Høsten kan være ganske utslagsgivende, og mye vil bli avgjort i løpet av de neste ukene, sier Botnen.

Vanligvis er det slik at nedbøren kommer som snø fra midten av oktober, og da blir det ikke mer tilsig til vannmagasinene før snøen begynner å smelte igjen til våren. Da begynner tappesesongen, samtidig som forbruket av strøm begynner å gå opp som følge av lavere temperaturer.

Samtidig er dette noe som varierer fra år til år, og dersom høsten bli mild, kan magasinene få påfyll til ut i november.

– Nå er mye opp til værgudene, sier Botnen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32 Min
Publisert: