Coronaviruset har har senket lange markedsrenter over hele verden. Norge er ikke noe unntak.

Dette gjør at markedet nå spår rentekutt fra Norges Bank til neste år.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, forklarer at markedet nå priser inn nesten 100 prosent sannsynlighet for et norsk rentekutt til neste år.

– Det har vært et kraftig fall i lange renter, både i USA og i Norge. Det er knyttet til coronaviruset, sier Jullum.

«Klart det kan skje»

Norges Bank har satt opp renten fire ganger siden høsten 2018, og på rentemøtet forrige uke signaliserte sentralbanksjef Øystein Olsen at styringsrenten vil ligge på nåværende nivå i nær fremtid. I den mer omfattende prognosen han la frem i desember, ligger det inne en liten mulighet for renteoppgang, snarere enn rentekutt.

Markedsaktørene har vært langt per pessimistiske på vegne av norsk økonomi, og i løpet av de siste dagene har markedet vurdert at sannsynligheten for rentekutt i 2021 har økt fra 50 til nesten 100 prosent.

Jullum selv tror ikke på rentekutt.

– Klart det kan skje, men ikke på grunn av coronaviruset. Risikoen er heller at norsk økonomi opplever et kraftig fall i oljeinvesteringene, sier sjeføkonomen.

Prises inn rentekutt i USA

Rentekutt eller ikke, fallet i lange statsrenter gjør at det kan bli mulig å få billigere fastrentelån av bankene. Også pengemarkedsrenten har falt noe, og dersom fallet fortsetter, kan også flytende boliglånsrente bli billigere.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, understreker at markedsprisingen av styringsrenten endrer seg fra dag til dag.

– Coronaviruset kommer ikke til å gi rentekutt i Norge, men dersom arbeidsledigheten og kredittveksten avtar, kan det skje, sier han.

Denne uken er det sentralbankmøte i USA, og her venter markedet nå rentekutt allerede i år.

– Den amerikanske sentralbanken har ikke planer om å kutte rente mer, og på det mellommøtet som er denne uken er det lite sannsynlig at de kommer med noen substansielle nyheter, sier Andreassen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.