Tidligere i år falt farten i tysk industri tilbake til det svakeste nivået på syv år, og siden har utviklingen holdt seg svak. Bilindustrien, selve motoren i ikke bare tysk økonomi, har begynt å fuske.
– Det vi følger med på med argusøyne, er om svakheten i tysk industri sprer seg til arbeidsmarkedet. Vi vet at tysk bilindustri står for over 850.000 arbeidsplasser, sier Christian Lie, som er sjefstrateg i Danske Bank.
Foreløpig har det vært få tegn til dette, men torsdag kom det en illevarslende nyhet: Amerikanske Ford varsler at de skal si opp 12.000 ansatte i Europa innen utgangen av neste år.
Det første faresignalet
Mens tysk industri sliter, holdes økonomien oppe av tjenestesektoren og en befolkning som har råd til å bruke penger, takket være den laveste arbeidsledigheten siden Berlinmuren falt.
Dersom flere i industrien mister jobben, vil nedgangen kunne spre seg til tjenestesektoren, ifølge Lie. Allerede har det kommet noen faresignaler.
– I mai fikk vi den første økningen i arbeidsledigheten siden 2013, sier Lie.
Hele 60.000 flere tyskere var arbeidsledige i mai enn måneden før, den største økningen siden finanskrisen. Noe av denne økningen kom av en reklassifisering av enkelte arbeidere, men likevel mener flere økonomer at dette er et tegn på at arbeidsmarkedet mister farten.
Tapt penger i flere år
Oppsigelsene til Ford er et forsøk på å gjøre den europeiske virksomheten lønnsom, etter at bilprodusenten har tapt penger i Europa i flere år.
– Fords varsel om oppsigelser handler ikke bare om oppbremsingen i tysk industri, men om strukturelle endringer i bilbransjen generelt, sier Lie.
Han viser til at Ford i fjor hadde et utslipp av karbondioksid på 127 gram per kilometer, mens EU har planlagt begrensninger på 95 gram per kilometer fra og med 1. januar 2020.
– Ford er et eksempel på de utfordringene bilbransjen står overfor, sier Lie.
EU er ikke redd for å svinge pisken. Allerede i 2021 risikerer bilprodusentene bøter tilsvarende 34 milliarder euro, ifølge Bloomberg.
Bilsalget faller
Og utfordringer er det nok av. I fjor ble det innført nye utslippsregler i EU, noe som skapte store flaskehalser i tysk bilproduksjon.
– Til tross for at en del av disse flaskehalsene er blitt løsnet opp i, er utsiktene for tysk industri fortsatt ganske svake, sier Lie.
Etterspørsel etter biler faller også. Den europeiske organisasjonen for bilprodusenter, ACEA, varslet tidligere denne uken at de venter at bilsalget i år vil falle med én prosent. Tidligere har de hatt et anslag på en prosents økning.
– Dette skjer ikke bare på grunn av lavere økonomisk vekst og usikkerheten rundt brexit, men også på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina, sier Lie.
Han viser til at veksten i det amerikanske bilsalget har begynt å avta, mens bilsalget i Kina faller for første gang på tretten år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.