Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi har i flere år sagt at jo da, styringsrenten skal opp. Nå, få måneder før han trer av som en av verdens mektigste sentralbanksjefer, kan han bli tvunget til å snu.

Nordea Markets endret mandag sine estimater og spår europeisk rentekutt i september.

– Tiden har kommet for å gi opp håpet om at usikkerheten som tynger økonomien vil bli mindre i årets andre halvår, skriver sjefanalytiker Jan von Gerich i en rapport.

Nordea er ikke de eneste som tror på rentekutt, noe som er en av grunnene til at de tyske statsrentene har falt til det laveste nivået noensinne den siste uken.

Talte ned renten

På denne tiden i fjor var Draghi ikke i tvil om at det gikk bedre med europeisk økonomi. Svakheten som så vidt hadde begynt å vise seg i tysk industri var midlertidig, sa han.

Ikke bare varslet Draghi slutten på verdipapirkjøpene, som har vært Den europeiske sentralbankens (ECB) desperate forsøk på å få fart på økonomien. Han signaliserte også renteoppgang høsten 2019.

Verdipapirkjøpene ble avsluttet i desember, men renteoppgangen blir det ikke noe av. I en tale forrige uke gjorde Draghi selv det klart at det er mer sannsynlig med rentekutt enn renteøkning.

Budskapet han var at hvis den økonomiske situasjonen ikke forbedrer seg, vil det være på sin plass med en pengepolitikk som gir mer gass. Han sa at renten kan kuttes videre, og at det et betydelig rom for å øke verdipapirkjøpene.

Er blitt mer pessimistisk

Talen til Draghi skapte betydelig markedsreaksjoner, og sendte renten på tyske statsobligasjoner med ti års løpetid ned til minus 0,3 prosent, det laveste nivået noensinne. Også franske og svenske renter falt ned i negativt territorium for første gang.

Den europeiske styringsrenten har ikke blitt endret på siden 2016 da den ble satt ned til minus 0,4 prosent.

Con Gerich i Nordea Markets tror den vil bli satt ned med 0,10 prosentpoeng i september, og at den kan bli satt ned på nytt i desember.

Sjefanalytikeren tror også at verdipapirkjøpene vil bli økt med 30 milliarder euro igjen.

– Den nye estimatet vårt er basert både på vårt eget mer pessimistiske syn på økonomien og på Draghis mer «dueaktige» uttalelser, skriver von Gerich.

«Dueaktig» er et begrep som brukes om noen som ønsker seg lavere rente for å få opp prisveksten.

Også Danske Bank spår rentekutt i september, men de tror renten vil bli kuttet med 0,2 prosentpoeng.

Viktig indeks fortsetter å falle

En av grunnene til at Mario Draghi trolig blir tvunget til å gjøre en snuoperasjon, er den fortsatt svake utviklingen i tysk industri. Problemer med bilproduksjonen, brexit og handelskrigen er noen av årsakene til den svake utviklingen.

– Tysklands mest prominente ledende indikator, Ifo-indeksen, falt akkurat for tredje måned på rad til det laveste nivået på over fire år, skrev INGs sjeføkonom Carsten Brzeski mandag formiddag etter at Ifo-indeksen for juni ble publisert.

I likhet med andre nøkkeltall viser indeksen at det er industrien som tynger tysk økonomi, mens tjenestesektoren fortsatt holder god fart. Brzeski påpeker at en svekkelse i industrien tidlige ofte har spredt seg til resten av økonomien, men at han ikke tror det vil skje denne gangen.

Von Gerich er ikke enig:

– Det er økende tendenser til at svakheten i industrien begynner å svekke også tjenestesektoren i Tyskland. Enda en grunn Draghi kan bruke for å øke stimulien, skriver han på Twitter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.