Tysk industriproduksjon falt med 1,9 prosent i april, det kraftigste fallet siden 2014. Etter et par måneder med lovende utvikling fortsetter nedgangen nå med full styrke.

– La oss være ærlige, dette er en forferdelig start på andre kvartal for tysk industri, skriver INGs sjeføkonom Carsten Brzeski en fersk rapport.

Industriproduksjonen er nå på sitt laveste nivå på over to år.

Eksporten falt som en stein

Tysk økonomi har hatt en skuffende start på andre kvartal, etter at både industriproduksjonen og handel falt i april.

– Dette øker bekymringen for at tysk økonomi ikke vil klare å opprettholde den økonomiske veksten fra første kvartal, skriver Brzeski.

Etter to svake kvartaler leverte Tyskland en vekst på 0,4 prosent i første kvartal, målt i brutto nasjonalprodukt. Fredagens svake eksporttall gjør at den veksten blir vanskelig å gjenta i andre kvartal.

– Tysk eksport falt som en stein i april, skriver Brzeski, og sikter til at sesongjustert eksport falt med 3,7 prosent fra måneden før.

Det er det kraftigste fallet siden 2015. Også importen falt med 1,3 prosent.

Ifølge danske banks «brexitekspert», senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, skyldes eksportfallet i stor grad at Tyskland tidligere i år eksporterte mer enn normalt til Storbritannia, og at den effekten er borte nå.

Handelskrig har satt spor

Tysk økonomi er i trøbbel, mye på grunn av industrien. Da svekkelsen begynte for alvor i fjor vår, skyldte de fleste på midlertidige faktorer. Siden har svekkelsen tiltatt. De siste månedene har derimot utviklingen vært stabil, frem til nå.

– Globale handelsspenninger og midlertidige problemer i bilindustrien og kjemisk industri har etterlatt tydelige spor. Midlertidige faktorer skulle har forsvunnet nå, og til og med blitt positive igjen, skriver Brzeski.

Samtidig er det noen lyspunkter. Antall nye ordre falt kraftig tidligere i år, men har de siste to månedene hatt en positiv utvikling. Brzeski har ikke gitt opp håpet for tysk økonomi ennå, og men at det avhenger av enda sterkere innenlands etterspørsel for å kunne slå tilbake i mai og juni.

Verste ledighetstall siden finanskrisen

Mens tysk industri har hatt problemer, går det bedre med tjenestesektoren. Arbeidsledigheten er svært lav, og lønnsveksten har begynt å stige. Det bidrar til god innenlands etterspørsel. Samtidig har vi nylig fått tall som setter spørsmålstegn bak dette bildet.

I mai steg arbeidsledigheten til fem prosent, den første oppgangen på fem år.

Hele 60.000 flere ble arbeidsledige, den største økningen siden finanskrisen.

Claus Vistesens, sjeføkonom for eurosonen i Pantheon Macroeconomics, understreker at økningen var delvis på grunn av en reklassifisering av en del arbeidere. Likevel sa han til Financial Times at tallene reflekterer lavere fart i det tyske arbeidsmarkedet.

– Bildet av et solid tysk arbeidsmarked vil ikke plutselig smuldre opp, men ledighetsraten vil øke, noe som reflekterer nedgangen i industrien, sa sjeføkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.