Svært mye har endret seg i Europa i løpet av det siste året. På denne tiden i fjor tente tysk økonomi på alle sylindre, eurosonen leverte en knallsterk økonomisk vekst, mens den tyske børsen hadde lagt bak seg en rakettoppgang de siste 12 månedene.

Ett år senere er den tyske børsen inne i en kraftig korreksjon, mens den økonomiske veksten i eurosonen i tredje kvartal ser ut til å bli mer enn halvert sammenlignet med fjoråret. Onsdag kom det en ny undersøkelse som la seg fint i rekken av negative nyheter som har kommet i forkant av dagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB).

– Dette var ikke oppløftende lesing, sier Ole André Kjennerud, DNB Markets ekspert på eurosonen, etter å ha kikket på PMI-tallene som kom onsdag formiddag.

Ser mørkt på fremtiden

PMI-tallene Kjennerud sikter til er en indeks basert på en undersøkelse blant innkjøpssjefer. Tallene kommer én gang i måneden, og de følges med argusøyne av økonomer over hele verden, fordi de har vist en evne til å si noe om hvordan økonomien vil utvikle seg fremover.

De foreløpige PMI-tallene for eurosonen falt til 52,7 i oktober. Det er det laveste nivået på over to år. Et PMI-tall på over 50 indikerer økonomisk vekst.

Kjennerud forklarer at de virkelig illevarslende tallene ligger begravd litt lenger ned. Ifølge IHS Markit, som gjennomfører undersøkelsen, har bekymringer for handelskrig, trusselen om økte tollbarrierer, brexit og økt geopolitisk uro ført til at tyske industribedrifter nå har et negativt syn på fremtiden for første gang på fire år.

– Det som peker seg mest ut er ordreutviklingen, spesielt eksportordrene, sier Kjennerud, og viser til at tyske industribedrifters ordrer fra utlandet har falt for andre måned på rad, til det laveste nivået siden 2013.

«Noe annet som ligger bak»

Neste uke kommer det oppdaterte tall på den økonomiske veksten i eurosonen i tredje kvartal. Det er ventet at denne veksten skal bli mer enn halvert fra samme periode i fjor.

Da tikket bnp-veksten inn på 0,7 prosent, noe som tilsvarte en årsvekst på 2,8 prosent, det høyeste nivået siden 2011. Siden har utviklingen snudd.

Utover våren begynte bnp-veksten å falle sammen med PMI-tallene, men sentralbanksjef Mario Draghi har vært veldig tydelig på at denne oppbremsingen skyldes midlertidige faktorer, samt at veksten var svært høy i fjor.

– Disse PMI-tallene viser tydelig at dette er mer enn midlertidige ting. Det er noe annet som skaper sårbarhet i europeisk økonomi, sier Kjennerud.

– Hva da?

– Nei, hva da? Det må være en felles årsak til den svake utviklingen både i Tyskland og Italia, kanskje at den underliggende veksten er så svak at sårbarheten for sjokk blir enda større, fortsetter analytikeren.

Han viser til en sykkelanalogi:

– Hvis du sykler i lavt tempo og treffer en dump i veien, er risikoen for å velte mye større enn hvis du har høy fart, sier han, og fortsetter:

– Alle ser til USA for svakhetstegn, mens det bare tyter ut i Europa.

ECB sitter stille mens børsene faller

Det er ikke bare økonomien i eurosonen som har mistet momentum, det samme skjer på børsene. Da de amerikanske børsene begynte å falle i oktober, hadde det lenge gått i utforbakke på de europeiske børsene.

På den toneangivende tyske Dax-indeksen ble toppen nådd i januar. Før de europeiske børsene åpnet torsdag morgen hadde Dax-indeksen falt over 16 prosent, og er dermed allerede dypt inne i en korreksjon.

Til tross for et betydelig børsfall forklarer Kjennerud at smitteeffektene til kredittmarkedene så langt er fraværende.

– Da er det greit for ECB å sitte stille i båten, sier han.

Den europeiske sentralbanken (ECB) satt svært stille under rentemøtet på torsdag. Renten ble holdt uendret, og sentralbanken holdt på budskapet om at rentene vil forbli uendret over sommeren til neste år.

– Slik jeg tolker ECB er de opptatt av å ikke forsterke den negative stemningen i markedet. De har ingen interesse av å si at utsiktene er mørkere nå enn for en måned siden. Det i seg selv kan gjøre markedene enda mer nervøse, sier analytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner merket for livet
—Min frue er ikke veldig imponert over dette her, sier daglig leder Bjørn Gregersen i it-selskapet Ascan.
00:55
Publisert: