Aksjemarkedet har hatt en fantastisk start på året. Den brede indeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, er opp 15 prosent siden nyttår. I april lå det an til at 2019 kunne bli det beste børsåret noensinne.

De kraftige svingningene som herjet i markedet i desember i fjor så ut til å være glemt, og utover våren har stadig flere spekulanter veddet på rolige tider i aksjemarkedet.

– Posisjoneringen blant investorer som vedder på lav volatilitet i amerikanske aksjer er på ekstreme nivåer – tilsvarende det vi så ved inngangen til 2018, sier Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank.

Så, på søndag forrige uke, skrev Donald Trump to twittermeldinger som endret alt. Presidenten truet med å øke tollsatsene på kinesiske varer, og de asiatiske børsene stupte. Med ett var frykten tilbake i markedet.

I natt langet han ut mot Kina på nytt under et valgkamprally i Florida.

– Vi vil ikke gi oss inntil Kina slutter å snyte arbeiderne våre og stjele jobbene våre, sa han blant annet, og la til:

– Vi trenger ikke å gjøre forretninger med dem.

Nær shorterekord

Vix-indeksen, populært kalt «fryktindeksen», måler svingningene i det amerikanske aksjemarkedet. Etter å ha vært svært høy i desember i fjor, falt indeksen tilbake over nyttår.

De siste årene har det blitt stadig mer populært å ta opp veddemål mot denne indeksen. Hvis du tror på urolige tider, kan du kjøpe derivater som er knyttet opp mot indeksen. Hvis du tror på smult farvann, kan du shorte de samme derivatene.

De siste ukene har det kommet flere gode nyheter som har sendt børsene opp: Trusselen om renteheving i USA er blitt mindre og det har sett lysere ut for en løsning i handelskrigen mellom USA og Kina.

Mens børsene har steget, har stadig flere veddet på rolige tider i markedet ved å shorte vix-indeksen. Kun en gang har flere shortet indeksen, og det var ved inngangen til 2018. Det endte med at frykten kom tilbake i markedet for fullt og at en rekke spekulanter tapte store penger.

«Mange ble tatt på sengen»

Netto posisjonering mot indeksen har aldri noensinne vært så høy som den var forrige uke, og det er én av grunnene til at Christian Lie tror markedsuroen vil fortsette de neste ukene.

– En liten gnist av høyere volatilitet risikerer å presse investorer til å avslutte sine posisjoner mot vix-indeksen, noe som kan forsterke markedsuroen, sier sjefstrategen.

– At så mange vedder på roligere tider, hva sier det om mentaliteten i markedet?

– Det tyder på at mange ble tatt på sengen av det som har skjedd den siste uken, svarer Lie.

Han mener markedet har vært for optimistisk til en løsning i handelskrigen.

– Vi tror på en løsning i handelskrigen innen utgangen av andre kvartal. Forhåpentlig får vi noe denne uken slik at Trump slipper å sette opp tollsatsene. Jeg tror likevel markedet venter for mye, sier Lie, og trekker frem at det er gode muligheter for at detaljene i en handelsavtale kan skuffe markedet.

Fire grunner til

At Lie spår urolige tider i aksjemarkedet, er ikke noe nytt.

Også i februar listet han opp flere grunner til at han så for seg økt uro fremover. Det betyr ikke at han er negativ til aksjemarkedet – tvert imot, på 12 måneders sikt spår Danske Bank en avkastning på fire til syv prosent for globale aksjer.

Her er de fire andre grunnene til at Lie tror uroen vil fortsette:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  1. Kun fem selskaper står for en tredjedel av avkastningen i S&P 500 i år: Microsoft, Alphabet (Google), Facebook, Amazon og Apple. Sterk kursoppgang kan utløse gevinstsikring.
  2. Selskaper som har kjøpt egne aksjer har vært den viktigste drivkraften for stigende børser i USA. De fleste andre investorkategorier har nettosolgt aksjer. Sesongmessig avtar tilbakekjøpene i mai.
  3. Trumps tvitring er en risikofaktor med tanke på handelskrigen, men også inn mot valget.
  4. Vi står foran sommeren med lavere handelsvolumer, et argument for at mange vil være forsiktige med å øke eksponeringen mot aksjer.