Amerikansk økonomi har satt ny rekord. Aldri før har den vokst så lenge som den har gjort nå, i alle fall ikke siden 1854, så langt som statistikken strekker seg tilbake.

Den nåværende oppgangsperioden begynte i juni 2009, og er nå inne i sin 121. måned. Det er én måned lenger enn oppgangsperioden på 90-tallet.

Som Financial Times skriver: Den pågående oppgangsperioden har vart lengre enn The Beatles var sammen, lengre enn «Seinfeld» gikk på tv, og lenger enn vi har hatt Instagram.

Varsel om nedtur

Samtidig som rekorden ble offisiell mandag kveld, og samtidig som det ble satt ny rekord på Wall Street, kom et nøkkeltall som varsler om at oppturen kan gå mot slutten, ifølge Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

– Det er ikke noe overraskende om vi får en brems nå, det er det indeksene forteller. Det må ikke gå galt, men det begynner å bli et ubehagelig signal. Det begynner å ligne på noe vi har sett før, sier Andreassen.

Andreassen sikter til ISM-indeksen som kom fra USA mandag kveld, samt en rekke PMI-indekser fra over hele verden. ISM-indeksen er det samme som en PMI-indeks, men den har fått navnet sitt etter instituttet som utfører den i USA, Institute for Supply Management.

Både ISM- og PMI-indeksene er basert på spørreundersøkelser blant innkjøpssjefer, og er ansett som gode indikatorer til å fange opp svingninger i økonomien på et tidlig stadium.

Hvis ikke disse indeksene bedrer seg, vil marginene til bedriftene kommer under press, mener sjeføkonomen.

– Det har så godt som alltid ført til at aksjemarkedet går ned. Lavere renter kan utsette nedgangen, men hvis det ikke virker og PMI-indeksene kommer opp igjen, så holder det ikke, fortsetter han.

Handelskrigen rammer industrien

ISM-indeksen for industrien falt fra 52,1 poeng i mai til 51,7 i juni. Fallet var mindre enn ventet, og i og med at indeksen ligger over 50, indikerer den fremdeles vekst blant industribedriftene.

Fallet som har pågått siden toppen ble nådd i fjor høst, er betydelig.

– ISM har falt fra over 60 til under 52. Det som sannsynligvis skjer nå, er at bedriftene blir avventende på grunn av usikkerheten rundt handelskrigen, og at det bidrar til at investeringene bremser opp, sier Andreassen.

At usikkerheten som handelskrigen skaper kan føre til lavere investeringer, har økonomene snakket om lenge. Nå mener sjeføkonomen at det vises i tallene.

Usikkerheten verst

Det er spesielt ordreinngangen som drar ISM-indeksen ned, noe som kan være et tegn på at produksjonen vil falle fremover. Andreassen mener det først og fremst ikke er de direkte virkningene av handelskrigen som rammer amerikansk industri.

– Eksportindeksen har ikke blitt svekket nevneverdig, men vi ser at innenlandsk etterspørsel har fått seg en knekk, sier sjeføkonomen.

Han viser til at det ikke har vært noe sjokk i global handel det siste året, og at det snarere er usikkerheten som er verst for de amerikanske industribedriftene.

Andreassen tror han ikke den neste resesjonen blir like ille som finanskrisen, fordi vi ikke har hatt noen stor gjeldsoppbygging.

Tror oppgangen fortsetter

Ole André Kjennerud, DNB Markets nye kredittstrateg, mener ISM-indeksen ikke var så ille sammenlignet med forventningene.

– Det jeg liker er intervjuene ISM viser til, hvor det i hele år har vært entydig hvordan tollsatser påvirker de amerikanske bedriftene enten direkte eller indirekte.

– Ordreinngangen faller, og bedriftsinvesteringene har vært svake lenge. Usikkerheten rundt Mexico, bekymring om toll på varer fra EU og handelskrigen med Kina gjør at bedriftene blir forsiktige med å øke kapasiteten, sier Kjennerud.

Selv om industrien er en liten del av amerikansk økonomi, sammenlignet med tjenestesektoren, er det industrien som svinger mest, og som dermed ofte driver syklusene.

Selv om Kjennerud er klar på at den fallende ISM-indeksen peker mot lavere vekst i USA, tror DNB Markets at bnp-veksten vil holde seg positiv i årene fremover, og at oppgangsperioden dermed blir enda lengre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.