Mandag morgen la arbeidsgiverforeningen Virke frem nye prognoser for norsk varehandel. Både innen salg av klær, sko og møbler går butikkene mot negativ vekst i år. For flere butikker vil også 2019 bli et tøft år – og verst blir det for klesbransjen.

– Klesbransjen sliter med å selge, sier Virkes sjeføkonom Lars E. Haartveit.

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene og representerer over 21.000 virksomheter.

Advarer mot «apokalypse»

Samtidig advarer Virke mot «apokalypse» innen varehandelen. Advarselen er først og fremst knyttet til utenlandshandelen.

Ifølge tall fra organisasjonen legger nordmenn igjen 1 av 10 kroner i utenlandske butikker, og denne handelen vokser kraftig:

  • Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017.
  • Norske nettbutikker hadde en vekst på 101 prosent i samme periode, ifølge en pressemelding fra Virke.
  • Handel i fysiske butikker i utlandet har økt med 62 prosent fra 2011 til 2017.
  • De fysiske butikkene i Norge har kun opplevd en vekst på 17 prosent i denne perioden.

Onsdag denne uken holder Virke en handelskonferanse som de har kalt «Retail apocalypse».

– Når vi har kalt handelskonferansen på onsdag for «Retail apocalypse», viser det til dramatiske endringer både i form av utfordringer og muligheter, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding.

Mistet hele vårkolleksjonen

Ifølge sjeføkonom Haartveit er det altså spesielt klesbransjen som sliter.

I rapporten han la frem mandag morgen tegner han et bilde av en klesbransje som har vært preget av svak utvikling over lang tid. 2018 ble et ekstra tøft år på grunn av været.

– Den korte våren har rammet klesbransjen mer enn vi hadde trodd på forhånd. Vi gikk rett fra vinter til sommer, sier Haartveit.

Når været hopper over en årstid, mister klesbutikkene salget fra en hel vårkolleksjon. Det varme sommerværet har heller ikke gjort at forbrukerne har strømmet til butikkene, noe som bekreftes av tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Byråets sesongjusterte detaljomsetningsindeks viser at omsetningen til butikkene falt drastisk i sommermånedene.

Dette gjør at klesbransjen trolig går mot sitt andre år på rad med negativ vekst. Ifølge Haartveit må bransjen få en meget god avslutning på året for å få positiv vekst i 2018, og derfor spår han at bransjen går mot en negativ vekst på én prosent i år.

Strømsjokk ble tøft for flere bransjer

At 2018 har vært et tøft år for flere bransjer, er også mye på grunn av de høye strømprisene. Haartveit har regnet på det og kommet frem at norske husholdninger har brukt rundt fem milliarder kroner ekstra på strøm så langt i år. Han peker på at noen av disse pengene normalt ville gått til varehandel.

– Vi har sett tidligere under strømsjokk at det går utover store innkjøp som lett kan skyves på, som møbler og byggevarer, sier Haartveit.

Han peker på at møbelbransjen gikk på en smell i første halvår av 2018, og at dette trolig henger sammen med høye strømregninger. Det gjør at også møbelbransjen går mot negativ vekst i år.

For 2019 spår Haartveit derimot en vekst på tre prosent for denne bransjen, noe som henger sammen med at folk flest vil få mer penger mellom hendene på grunn av sterkere lønnsvekst.

«Konkurransen hardere enn noensinne»

Strømpriser og det varme været er riktignok midlertidige faktorer. Fremover er Haartveit opptatt av at nordmenn mest sannsynlig får mer å rutte med. Det kan bety lysere tider, og han spår at de fleste bransjer vil oppleve sterkere vekst til neste år.

– Det som driver veksten nå er at vi få en vekst i disponibel inntekter, og det gjør at vi tror det snur, sier sjeføkonomen.

Virke tror den reelle lønnsveksten til neste år blir på rundt tre prosent, noe som vil bidra til økt kjøpekraft for forbrukerne.

– Det som begrenser prisveksten er den sterke konkurransen, sier Haartveit.

Han viser til at prisveksten innen varehandel har vært svært lav de siste årene, og han tror ikke noen av bransjene har tatt ut de økte kostnadene i økte priser.

– Priskonkurransen er hardere enn noensinne. Netthandel gjør at prisene at kundene alltid vet hva ting koster andre steder, sier sjeføkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her hopper de i Trollveggen
Ulovligheter bør skje om natten. Også denne. Vi har kløvet opp baksiden av Trollveggen i mørket, og har ved toppen sett solen gnistre i horisonten, bade det ellers dystre fjellmassivet i gyllengult lys. Klokken er fem på morgenen.
02:18
Publisert: