Det ble skapt færre jobber enn ventet i USA i mai.

Sysselsettingen utenom jordbruket i USA, de såkalte nonfarm payrolls, økte med 559.000 personer i mai, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy fredag.

På forhånd var det ventet en økning på 671.000 personer, ifølge estimater hentet inn av Dow Jones.

Sysselsettingen økte tjenestesektoren, helsesektoren og innen både offentlig og privat utdannelsessektor, fremgår det av pressemeldingen. Antall sysselsatte i USA er 7,6 millioner lavere enn før pandemien.

I april var jobbveksten svært skuffende, da det ble skapt 266.000 jobber mot ventede én million. April-tallene ble fredag revidert opp til 278.000 nye jobber.

De amerikanske sysselsettingstallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», fordi tallene gir en indikasjon på hvordan det står til i verdens viktigste økonomi. Tallene følges tett av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, og de følges også tett i finansmarkeder over hele verden.

Arbeidsledighetsraten falt fra 6,1 prosent til 5,8 prosent i mai. På forhånd var det ventet en ledighetsrate på 5,9 prosent.

Lønnsveksten var på 2,0 prosent på årsbasis i mai, mens den på månedsbasis var på 0,5 prosent. På forhånd ventet analytikerne at lønnsveksten ville være på 0,2 prosent på månedsbasis i mai, ifølge Bloomberg.

De toneangivende amerikanske børsindeksene stiger i førhandelen etter at sysselsettingstallene ble publisert. En tregere vekst i sysselsettingen bidrar til å øke troen på at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil unngå å stramme inn pengepolitikken, skriver CNBC.

– Arbeidsmarkedet forbedret seg sterkt i mai, men utfallet er fortsatt under forventningene. Forbedringen skyldes sannsynligvis ytterligere gjenåpning av økonomien. Fortsatt er utviklingen trolig for svak for at Fed skal vurdere å signalisere innstramminger på det kommende rentemøtet, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en oppdatering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.